Rusija u UN pozvala na humanitarni prekid vatre, optužuje UN za situaciju u Gazi

od strane | okt 14, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja pozvao je na “ humanitarni prekid vatre” u pojasu Gaze i Izraelu, optužujući SAD za situaciju na palestinskoj teritoriji.

“Ubeđeni smo da Savet bezbednosti mora delovati kako bi se okončalo ovo krvoproliće i obnovili mirovni pregovori u cilju osnivanja palestinske države kako je već odavno planirano”, rekao je ambasador Rusije sinoć posle zatvorenog sastanka Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Gazi koja je pod opsadom.

On je naveo da se u ponuđenom nactu rezolucije poziva na puno poštovanje humanitarnog prekida vatre i neometanu humanitarnu pomoć i osuđuje svo nasilje i svi akti terorizma.

Tekst nacrta u koji je imala uvid agencija AFP poziva na ”hitno, trajno i potpuno poštovan humanitarni prekid vatre”.

Uz to se “oštro osuđuju sva nasilja i neprijateljstva protiv civila i svi akti terorizma”, ali se ne imenuje Hamas.

SAD su pre nekoliko dana pozvale SB UN da jasno osudi “gnusne terorističke akte” te palestinske islamske organizacije koja je 7.oktobra izvela napade bez presedana na Izrael.

Ruski ambasador je rekao da su neke zemlje članice pozitivnije reagovale na nacrt od drugih.

Ne navodeći detalje ambasador kritikovao je Zapad, a pogotovo SAD koji, kako je rekao “ snosi veliku odgovornost za neminovni rat na Bliskom istoku” i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen koja je, kazao je, navela da “EU stoji uz Izrael, ali zatvara oči pred izraelskim udarima iz vazduha na civilnu infrastrukturu u pojasu Gaze”.

Savet bezbednosti je podeljen po ovom pitanju, a posle sastanka ambasadori su bili oprezni u izjavama.

„Nacrt rezolucije se pojavio dva minuta pre sastanka Saveta i mislim da je za tako važno pitanje, kada smo već videli uništavanje ljudskih života, potrebno vreme za konsultacije, ozbiljne konsultacije prokomentarisla je britanska ambasadorka Barbara Vudvor.

Kineski ambasdor u UN Džang Džun je rekao da je sve veći knsenzus o humanitaroj zabrinutosti i dodao da je otvoren za svaki napor koji će pomoći prekidu vatre.

“Na zahtev članova Saveta Brazil će nastaviti da blisko sarađuje sasvim delegacijama u pravcu jedinstvenog stava”, rekao je brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vieira čija zemlja predsedava Savetom u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs