Ruski ambasador u BiH poslao poruku Zapadu: „Rusiju ne može niko da pobedi, porazili smo Napoleona, a u ratu s Nemačkom ušli u Berlin“ (VIDEO)

od strane | jan 20, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Američki cilj je globalna dominacija. Sada pripremaju hipotetički rat sa Kinom, kao što su to poslednju deceniju pripremali za Ukrajinu“, rekao je Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini.

Cilj Zapada je poraz Rusije. Uvek smo težili međunarodnom pravu, po kojem moraju svi vladati. Ukrajina je postala samo instrument za poraz Rusije, a ono što nisu uspeli 90-ih godina, žele sada. Naravno da od toga nema ništa, jer Rusiju ne može niko poraziti“, rekao je Kalabuhov, u intervjuu za RTRS, prenosi Slobodna Bosna, dodajući da je Ruska Federacija je uvek tražila neke načine da nađemo rešenje, saradnju za sve države.

Nažalost, svi naši predlozi bili su ignorisani. Od 2014. priprema se plodno tlo za akciju protiv Rusije. Sada svi pričaju o agresiji Rusije, a niko nije želeo da vidi kako osam godina pati ruski narod u Dombasu, žene, deca“, naglasio je Kalabuhov.

On je podsetio da je Rusija pobedila Napoleona, u sukubu sa Nemačkom završili je u Berlinu.

„Siguran sam da će pobeda i ovaj put aside biti samo naša“, jasno je poručio Kalabuhov.

Ambasador Rusije u BiH dotakao se i sankcija Zapada.

„To su jednostrane restrikcije, jer samo Savet bezbjednosti UN može uvesti pravosnažne sankcije. To je samo još jedan podsticaj za razvoj naše ekonomije. Imamo sve mogućnosti da prevaziđemo te sankcije, da se okrenemo sami sebi. Evropa sama sebi puca u nogu, postala je instrument SAD, gde ide sav kapital. Američki cilj je globalna dominacija. Sada pripremaju hipotetički rat sa Kinom, kao što su to poslednju deceniju pripremali za Ukrajinu.

SAD žive od prodaje oružja, plašeći te zemlje nekakvom ruskom prtnjom, potom zavisnošću od energenata, koji su i po nekoliko puta skuplji od ruskog“, podvukao je Kalabuhov.

Po njemu sve se uklapa u logiku eliminaciju Rusije kao jedne velike civilizacije, kao i ruske muzike i književnosti.

„Iako zaboravljaju da u mnogim segemntima svog bića stoje na ruskim dostignućima, i dalji razvoj zavisi isključivo od onoga što danas se trude da zabrane. SAD su platile 80 miliona dolara da se bore sa ruskim uticajem, i bilo bi zanimljivo videti ko je šta napisao i uradio za toliki novac“, priča Kalabuhov.

Kalabuhov je naglasio da Rusija želi da sačuva svoj suverenitet, a da na osnovu njega treba tražiti svoje interese u multipolarnom svetu u kojem neće samo jedna valuta biti dominantna.

„Imate nelegalnu odluku o odcepljenju Kosova od Srbije koje Zapad priznaje, ali s druge strane referendum u Krimu je nelegalan. Da li je to licemerno?“, pita se Kalabuhov.

Dotakao se i Zapadnog Balkana i uloge EU u njemu.

„Šta zapravo znače evropske integracije, ‘mi vama dajemo novac, a vi radite onako kako mi kažemo’. Da li su to vrednosti kojima treba težiti? Zapadni Balkan smatraju dvorištem EU, i po njima niko drugi, pa ni Rusija ne može poslovati na ovom tržištu“, rekao je Kalabuhov.

„Poneka istupanja u Briselu ili Njujorku nisu usaglašena na najvišem nivou, odnosno istupanja su pojedinaca. Mi imamo saradnju u svim segmentima i u Mostaru, i u Sarajevu, da ne govorimo u Banjaluci“, kaže Kalabuhov.

Saradnja sa Republikom Srpskom uobičajeno je na visokom nivou.

„Imamo strateške odnose sa Republikom Srpskom. Ako neko ima dobre odnose sa SAD to je odlično, ali kada je neko dobar sa Rusijom to je strašno. Rusija smeta Zapadu zato što je pravedna. Ne samo u BiH, već i na globalnom nivou. Mi u BiH tražimo poštovanje konstitutivnosti naroda, da imamo dobru saradnju i sa Srbima, ali i Hrvatima i Bošnjacima, i da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum, a to mnogima neodgovara“, poručio je Kalabuhov.

Zapadu je sporno odlikovanje koje je predsednik Srpske Milorad Dodik, povodom Dana Republike, dodelio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

„To je suverena odluka predsednika Republike Srpske, rukovodstva Republike Srpske da daju nagrade, to je njihova odluka i mi smo zahvalni za odlikovanje predsedniku Putinu“, istakao je Kalabuhov.

Da li će biti mira u godini pred nama Halabuhov je imao zanimljiv odgovor.

„Za mir se treba boriti, promovišući svoje interese, vodeći poštene pregovore. Kako kaže stara latinska poslovica „Želiš mir, spremaj se za rat“, zaključio je Kalabuhov.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs

Ruski ambasador u BiH poslao poruku Zapadu: „Rusiju ne može niko da pobedi, porazili smo Napoleona, a u ratu s Nemačkom ušli u Berlin“ (VIDEO)