Ruski oficir osuđen na 6,5 godina zatvora zbog dezertiranja, protivio se invaziji

od strane | mar 24, 2023 | Vesti | 0 Komentara

HRT.hrdanas 11:16

Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Ruski bezbednosni zvaničnik koji je pobegao iz zemlje jer se protivi invaziji na Ukrajinu osuđen je na šest i po godina zatvora maksimalne bezbednosti, objavio je u petak informativni portal Taiga.info, prenosi HRT.

Oficir Federalne službe bezbednosti (FSB) Mihail Žilin (36) pobegao je u Kazahstan prošle godine kada je Rusija najavila regrutaciju, ilegalno prešavši granicu kroz šumu dok su se njegova žena i deca vozili kroz kontrolni punkt.

Žilin je podneo zahtev za izbeglički status u bivšoj sovjetskoj republici, ali je njegov zahtev odbijen i tamošnje vlasti su ga sprečile da ode u Jermeniju.

Kazahstan ga je izručio Rusiji krajem prošle godine, što je dovelo do retke osude za dezerterstvo.

Kako prenosi Taiga.info, sud u gradu Barnaulu proglasio je Žilina, koji je radio na poslovima veza u bezbednosnoj instituciji u Sibiru, krivim za dezerterstvo i ilegalni prelazak granice i pored zatvorske kazne, oduzeo mu je i oficirski čin. .

U telefonskom razgovoru za Rojters, zvaničnik suda u Barnaulu je potvrdio da je Žilin osuđen, ali je odbio da pruži dodatne informacije.

Stotine hiljada Rusa pobeglo je iz svoje zemlje zbog prošlogodišnje mobilizacije, a mnogi od njih su se preselili u Kazahstan, koji deli najdužu kopnenu granicu Rusije.

Ali za razliku od njih, Žilin je imao pristup informacijama koje su se smatrale tajnim zbog njegovog rada u agenciji odgovornoj za bezbednost predsednika Vladimira Putina i Moskva ga je želela nazad, rekla je njegova porodica Rojtersu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Najnovije

Svet

Opširnije

Izvor: Danas.rs