Ruski oligarh Jevgenij Prigožin: Mešali smo se u američke izbore i nastavićemo to da radimo

od strane | nov 7, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Foto: Printscreen/Youtube/
UATV English

Prigožin je često govorio da optužbe na svoj račun u ovom kontekstu nosi kao znak ponosa, ali attain sada nije javno priznao svoju ulogu.

Ruski oligarh Jevgenij Prigožin, koji poslednjih nedelja uživa sve veću moć u Ruskoj Federaciji, prvi put je priznao da je petljao u američke predsedničke izbore 2016. na kojima je Donald Tramp pobedio Hilari Klinton.

Prigožin, koji takođe stoji iza ozloglašene privatne vojne kompanije Vagner, dugo se pominje u kontekstu finansijera peterburške farme trolova odgovornih za širenje dezinformacija na internetu. Prigožin je neka vrsta Putinove Arkane, nova zvezda u ratno-avanturističkoj političkoj orbiti krvave ruske invazije.

Osvrćući se na spekulacije da će se te iste farme trolova mešati u ovonedeljne izbore za Kongres i Senat, Prigožin je rekao: „Dozvolite mi da ovo kažem na elegantan i suptilan način, i dozvolite mi da budem delimično dvosmislen: ‘Mi smo se mešali u američke izbore i nastavićemo to da radimo“, rekao je on.

„Radićemo to pažljivo, diskretno i hirurški, našim preciznim operacijama uklonićemo i bubrege i jetru.“

SAD su već optužile Prigožina i tzv Agencija za web istraživanje za mešanje u izbore 2016, piše Jutarnji checklist.

Čak su i bivši radnici te fiktivne kompanije govorili o timu od nekoliko stotina ljudi koji su raspoređeni na različite platforme društvenih medija, kao i na različite teme; od separatističkih ustanaka u Ukrajini attain unitarpolitičkih trvenja SAD. Neki od zaposlenih su imali zadatak da pišu postove na stranim jezicima, pod lažnim identitetom, kako bi uticali na javno mnjenje u SAD i Evropi.

Prigožin je često govorio da optužbe na svoj račun u ovom kontekstu nosi kao znak ponosa, ali attain sada nije javno priznao svoju ulogu. Inače, američki Stejt division je ovog leta najavio nagradu od 10 miliona dolara za svakoga ko može da pruži informacije o stranim pokušajima mešanja u izbore, uključujući sve detalje o ruskoj farmi trolova.

Kremlj je godinama bio pod pritiskom da se uhvati u koštac sa gore navedenim optužbama na račun Prigožina, koji je, inače, deceniju proveo u ruskim zatvorima zbog oružanih pljački. Putin se prvo nasmejao na sugestije da bi grupa mladih Rusa u Sankt Peterburgu mogla da utiče na javno mnjenje u SAD, a zatim je insistirao da njegova vlada nema nikakve veze sa privatno finansiranim biznisom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs