Samcima na selu nema ko da pomogne: Svaka peta osoba u Srbiji u riziku od siromaštva

od strane | okt 19, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Pritisak na kuhinju više nije onakav kakav je bio ranije, kažu u Crvenom krstu, naglašavaju da nema liste čekanja

Foto: Mateja Beljan

Svaka peta osoba u Srbiji je u riziku od siromaštva, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku za 2022. godinu. Na međunarodni dan borbe protiv siromaštva zavod je objavio i da se stopa rizika smanjuje. Ipak u 77 narodnih kuhinja širom Srbije svakog dolazi oko 33.000 najsiromašnijih građana, prenosi RTS.

Dok čeka da mu se u plastične kutijice spakuje ručak, Evram Blagojev kaže da mu je i obrok u Narodnoj kuhinju spas. Na pitanje da li mu je penzija dovoljna odgovara: „Ma kakvi, dok platim struju, komunalije, nema ni za hleba.“

Na tri punkta Narodne kuhinje u Kraljevu podeli se svakodnevno 600 obroka. Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, korisnici su uz topao obrok i hleb, danas dobili i ulje i ponešto od nove garderobe.

Pritisak na kuhinju više nije onakav kakav je bio ranije, kažu u Crvenom krstu, naglašavaju da nema liste čekanja.

„U problemu je seosko domaćinstvo. Kraljevo je razuđeno, a samčkim domaćinstvima u selima nema ko da pomogne. Mi im odnesemo bar paket hrane i higijenskih sredstava,“ kaže Snežana Apostolović iz Crvenog krsta Kraljevo.

Na liniji siromaštva i listi za socijalnu pomoć u Kraljevu je manji broj ljudi, prema poslednjim podacima 1053 porodica ili 2040 lica.

„Smanjen je broj korisnika koji imaju bar neko neprijavljeno primanje, a ta sredstva su preusmerena tamo gde su zaista potrebna“, navodi Svetlana Dražović, direktorka Centra za socijalni rad Kraljevo.

Prema podacima Republičkog zavoda statistiku stopa rizika od siromaštva iznosila je 20 odsto u predhodnoj godini. Prihod niži od praga rizika od siromaštva iznosio je 26.509 mesečno za jednočlano domaćintvo, a za četvoročlanu porodicu 55.668 dinara.

(Telegraf.rs)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs