Sem Mendes: „Era odlaska u bioskope umire“

od strane | jan 9, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Reditelj Sem Mendes gostovao je u jednoj emisiji i „otvorio dušu“ o stanju filmske industrije, o tome kako je prošla period odlaska i bioskop i kako bi većina njegovih filmova danas završila na striming servisima.

Sem Mendes je najpoznatiji po filmovima American Elegance (za koji je nagrađen Oskarom), Progressive Aspect road i filmovima sa Džejmsom Bondom, a kaže da velika period odlaska u bioskop umire.

„Kada pogledam unazad, mislim da bi moji filmovi American Elegance, Progressive Aspect road i Away We Lumber danas svi završili na strimingu i to me rastužuje.“

On smatra da se filmovi „srednjeg budžeta“ više ne prave za bioskope, već samo za striming servise kakvi su Netflix i Amazon Top, a da su bioskopi rezervisani samo za blokbastere.

„Odete u bioskop sa šest sala i vidite da se u svakoj od njih emituje Avatar, to onda nije bioskop sa šest sala, to je samo šest projekcija istog filma.“

Njegova poruka rediteljima je da ili jure velike budžete za veliko platno bioskopa, ili da se pomire sa tim da će njihove filmove videti milioni ljudi putem striminga, što i nije toliko loše.

Svoj novi film Empire of Mild opisuje kao posvetu bioskopima, a u pitanju je romantična drama čija radnja se odigrava oko starog bioskopa u engleskom priobalnom gradiću Margejtu 1981. godine.

Glavnu ulogu vlasnice bioskopa sa bipolarnim poremećajem tumači Oskarovka Olivija Kolman, a ovaj lik je umnogome zasnovan na liku Mendesove majke Valeri.

Mendes kaže da je morao da u film pretoči osećanje života sa bipolarnim poremećajem i maničnom depresijom, odnosno da mu je to bilo lakše nego da objašnjava rečima. Za ovaj film, po prvi build je sam napisao i deliver.

Izvor: The Guardian

Opširnije

Izvor: Danas.rs