Širi li se ukrajinski rat? Poruka na autobusnoj stanici zabrinula muškarce

od strane | jan 4, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Rat u Ukrajini ušao je u 315. dan, a primirja nema na vidiku. Štaviše, postoji bojazan da bi se isti mogao proširiti i izvan granica Ukrajine, a oči su uprte u Belorusiju.

Na društvenim mrežama se pojavio video koji navodno prikazuje autobusku stanicu u gradu Barisavu u Belorusiji, gde se objavom pozivaju muškarci između 18 i 60 godina da se jave u lokalni vojni odsek, objavio je Skaj njuz, a prenosi N1 Hrvatska.

Na poruci koji se vrti na video-zidu stoji da bi muškarci trebalo da odu u vojni odsek kako bi “ažurirali svoje podatke”, ali nema nikakvih dodatnih informacija.

In Belarusian Barysau, on the bus region, the ticker says, „All male electorate from 18 to 60 years of age will salvage to come to the military commissariat to account for their recordsdata.“

Our activists serve gathering recordsdata in regards to the conceivable dragging of Belarusians into the battle. pic.twitter.com/t5xK8fjI88

— Franak Viačorka (@franakviacorka) January 4, 2023

Snimak je podelio beloruski političar Franak Viačorka, koji je napisao da aktivisti “prikupljaju informacije o mogućem uvlačenju Belorusa u rat”.

Ukrajina je i ranije izrazila strah da bi se Belorusija mogla direktno pridružiti invaziji slanjem trupa.

Međutim, zapadni analitičari procenjuju da je malo verovatno da će Belorusija to učiniti jer to ne bi dalo pozitivan odjek u tamošnjoj javnosti.

Prošlog meseca ruski i beloruski čelnici održali su sastanak u Minsku, a na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je usledila nitko nije spominjao rat.

Opširnije

Izvor: Danas.rs