SRBI NA INTERPOLOVOJ POTERNICI Spisak naših ljudi koji seju strah i trepet u svetu

od strane | sep 28, 2017 | Vesti | 0 Komentara

Kada se Srbija uporedi sa zemljama u regionu nismo najgori ako uzemo u obzir koliko naših državljana ima Interpolovoj crvenoj poternici. BiH ima njih 106 na crvenoj poternici, Bugarska 60, Crna Gora ima 13, Hrvatska 19…

Na poternici Međunarodne organizacije kriminalističke policije – Interpol, koja važi u 190 zemalja, nalazi se 26 srpskih državljana, od kojih je 21 na crvenoj a 4 na žutoj poternici.

Na crvenoj poternici najviše se za srpskim državljanima traga zbog organizovanog kriminala, ubistva, terorizma, pljački, zločina protiv čovečnosti… Zbog ovih dela ceo svet traga za 20 muškaraca i jednom ženom.

SLOBODANKA TOŠIĆ

slobodanka tosic, Srbi na Interpolovoj poternici
Printskrin Interpol

Radi se o Slobodanki Tošić, bivšoj misici BiH, koja je osuđena za saučesništvo u ubistvu Đorđa Ždrale 13. aprila 2006. godine, ozloglašenog kriminalca u Istočnom Sarajevu. Bivša misica se dovodi u vezu sa kriminalnom grupom Darka Eleza, koji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu u Beogradu zbog ubistva i pljačke.

Sud BiH je nju 2. marta 2016, godine osudio na 2,5 godine zatvora zbog toga što je bila član udruženog zločinačkog poduhvata i saučesništva u pokušaju ubistva Ždrale. Ona je kaznu izdržavala u olakšavajućim okolnostima, u kućnom pritvoru u Han Pijesku, odakle je navodno i pobegla.

Zbog dvostrukog ubistva koje je pre više od 10 godina uzdrmalo jug Jadrana još se traga za Kom­nenom Čpa­jkom iz Brodareva. On je se sumnjiči da je ubio La­za­ra Dra­ško­vi­ća i nje­go­vu pri­ja­te­lji­cu Ma­ju Jan­ko­vić u bu­dvan­skom na­se­lju La­zi.

NEMANJA RISTIĆ

nemanja ristic, Srbi na Interpolovoj poternici
Printskrin Interpol

Na crvenoj poternici je i Nemanja Ristić (43) kojeg crnogorsko tužilaštvo tereti da je član organizovane kriminalne grupe koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju premijera Mila Đukanovića.

Iako su prošle godine mediji objavili da je u Nemačkoj uhapšen Ivan Milovanović, za kojim se traga pod sumnjom da je član Pink Pantera, on je i dalje na crvenoj poternici. Za Milovanovićem se traga zbog pljačke u Limasolu 10. decembra 2012. Tog dana muškarac u odelu zatražio je da mu otvore radnju kako bi pogledao nakit. Kad su se vrata otvorila, trojica njegovih saučesnika upala su u radnju naoružana pištoljima.

Odmah su izvadili pištolje, a menadžer koji je pokušao da se suprotstavi jednom od njih dobio je udarac u potiljak. „Pink Panteri“ zatim su razbili vitrine i za samo nekoliko minuta ukrali nakit i satove u vrednosti od 950.000 evra.

IVAN MILOVANOVIĆ

ivan milovanovic, Srbi na Interpolovoj poternici
Printskrin Interpol

Zbog posredovanja u nezakonitoj prodaji stanova iz fonda Vlade Srbije, na Interpolu je i Mirjana Marković, udovica Slobodana Miloševića, međutim, njena je poternica nevidljiva, kako je medijima objašnjno početkom ove godine.

Kada je reč o žutoj poternici na njoj se nalaze četiri osobe a među njima je i Barbara Vitez (16). Podsetimo, radi se o devojčici iz Sente koja je 25. novembra prošle godine nestala na mostu na Tisi.

Inače, kada se Srbija uporedi sa zemljama u regionu nismo najgori ako uzemo u obzir koliko naših državljana ima Interpolovoj crvenoj poternici. BiH ima njih 106 na crvenoj poternici, Bugarska 60, Crna Gora ima 13, Hrvatska 19…

Srbi na Interpolovoj poternici
Printskrin Interpol

Oni su na crvenoj poternici:

1. Komnen Čpajak – ubistvo
2. Haziri Enver – nasilje, seksualna ekploatacaija, droga…
3. Nemanja Ristić – pokušaj terorizma
4. Slobodanka Tošić – saučešništvo, ubistvo
5. Izet Ajdinović – kriminalna organizacija, krađa, pranje novca, kidnapovanje, iznuđivanje
6. Davor Elez – organizovani kriminal
7. Jene Huzvar – krijumčarenje
8. Darko Bašić – falsifikovanje, neovlašćeni upis i boravak
9. Šefik Đerimi – droga
10. Predrag Dimirtijević – međunarodna trgovina drogom
11. Boško Lukić – zločini protiv čovečnosti
12. Svetozar Kosorić – genocid
13. Jovan Bjelotomić – pljačka
14. Saša Dunović – zločin protiv čovečnosti
15. Bajram Aslani – terorizam
16. Mladen Ćirović – narušavaje bezbednosti javnog saobraćaja
17. Predrag Bogićević – krminalna organizacija, terorizam
18. Vinko Lazić – zločin protiv čovečnosti
19.Blagoje Vojvodić – zločin protiv čovečnosti
20.Čedo Bogićević – zločin protiv čovečnosti
21. Ivan Milovanović – provala, oružana pljačka Pink panter