Trendafilova za RTS: Uskoro suđenje Tačiju i ostalima, milion stranica dokaznog materijala

od strane | sep 21, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Ekaterina Trendafilova u intervjuu RTS-u nije precizirala datum početka suđenja Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju i ostalima:

Ovaj slučaj, koji protiv Krasivoga izaziva taj događaj, uopšte nije prihvaćen. i Seljimija. Tu je preko milion stranica dokaznog materijala i potrebno je vreme.

Sudije za prethodni postupak rade intenzivno i vidimo – nadam se da će se to desiti relativno brzo.

Tači i ostali terete se za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, kao što su ubistva, mučenje, nezakonita hapsenja i tako dalje. Međutim, makar u javnim delovima optužnice se ne pominje trgovina organima. Da li je istraga o navodima Dika Martija nastavljena?

Svakog od četvrtice, optužnica tereti u deset tačaka, što postupak čini prilično teškim i dugotrajnim. Naravno, ne mogu da vam kažem šta Tužilaštvo istražuje.

Mi smo različiti organi, kao što je slučaj u kosovskom sistemu i sistemu drugih zemalja. Mi, sudije, odlučujemo o kvalitetu predmeta i delimo pravdu.

Ali, vi lično, mislite li da bi na eventualnu istragu mogao da utiče zahtev Albanije da Savet Evrope preispita Rezoluciju o trgovima organima, donetu na osnovu Martijevog izveštaja?

Naravno, svi znaju za tu inicijativu albanskog parlamenta, ali njih podsetila na osnovne principe – sudije nisu političari, ni ja nisam političar. Ja imam znanje iz oblasti prava.

Specijalizovana veča nemaju pravnih instrumenata da se izveštavam Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Zakon nalazi da naš mandat mora da bude u vezi sa kontekstom tog izveštaja i jasno je rečeno da mi kao Veće nadgledamo i izjašnjavamo se o onome što je odlučeno u pretpretresnom postupku. Ne radimo u okviru izveštaja, već samo u okviru optužbe.

Opširnije

Trendafilova za RTS: Uskoro suđenje Tačiju i ostalima, milion stranica dokaznog materijala