Turska odobrila zahtev Finske za ulazak u NATO

od strane | mar 31, 2023 | Vesti | 0 Komentara

CNN30.03.2023. 23:44

Foto: Pixabay/Merja Partanen

Turska je konačno odobrila zahtev Finske za pridruživanje NATO, čime su okončana višemesečna odlaganja, ali istovremeno je nastavila da blokira Švedsku da se pridruži vojnom savezu.

Turski parlament je u četvrtak jednoglasno glasao za članstvo Finske, otklanjajući poslednju prepreku u procesu pridruživanja.

Glasanje je ispunjenje „obećanja“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će Finskoj dozvoliti ulazak u odbrambeni savez, prenosi CNN.

Turska je bila poslednja članica NATO-a koja je odobrila pristupanje Finske, iako je Mađarska to učinila tek u ponedeljak.

Finska i Švedska decenijama su se zalagale za nesvrstavanje sa NATO-om kao način da izbegnu provociranje Moskve. Međutim, to se promenilo kada je počeo rat u Ukrajini i primorao dve skandinavske zemlje da preispitaju svoj neutralni status.

Ogromna većina članica NATO-a pozdravila je njihove prijave i odobrila ih za nekoliko nedelja. Ali dve zemlje – Turska i Mađarska – počele su da koče proces.

NATO ima politiku otvorenih vrata, što znači da svaka zemlja može biti pozvana da se pridruži ako izrazi interes, sve dok je sposobna i voljna da poštuje principe osnivačkog ugovora bloka.

Međutim, prema pravilima pristupanja, svaka država članica može staviti veto na pristupanje nove zemlje.

Erdogan je optužio Finsku i Švedsku za smeštaj kurdskih “terorističkih organizacija”, dok je mađarski premijer Viktor Orban tvrdio da „šire laži” o vladavini prava u njegovoj zemlji.

Turska i Mađarska su kasnije ublažile svoj stav o pristupanju Finske, otvarajući vrata njenom članstvu ranije ovog meseca. Međutim, i dalje se protive pridruživanju Švedske – barem za sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet


Svet30.03.2023. 23:28


EU osudila Moskvu zbog nepoštovanja slobode medija

Evropska unija (EU) osudila je rusko zatvaranje američkog novinara Evana Gerškoviča pod optužbom o špijunaži, napisao je danas na Tviteru visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell).

Opširnije

Izvor: Danas.rs