U ovoj galeriji u Amsterdamu sva dela je napravila veštačka inteligencija

od strane | mar 28, 2023 | Vesti | 0 Komentara

City Magazinedanas 22:23

Foto: Shutterstock/Uthai pr

Bez obzira na to kakvo je vaše mišljenje u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI), činjenica je da ona sve više postaje deo naših života, a novi način za to je kroz umetnička dela.

Sveprisutni ChatGPT i drugi alati pišu nam mejlove, prijave za posao, pa čak i prave apstraktna umetnička dela, a sada im je posvećena cela jedna galerija.

Naime, u Amsterdamu je upravo otvorena galerija pod nazivom Dead End Gallery, u kojoj je sva dela napravila veštačka inteligencija, od digitalnih slika do interaktivnih instalacija.

Proces nastajanja izložbe započeo je stvarenjem fiktivnih umetnika koji su potom počeli da stvaraju svoja dela koja, iako jedinstvena, nisu bez mana.

Neka dela prikazuju ljude sa šest prstiju, ali ovi umetnici (veštačka inteligencija) postaju bolji sa iskustvom, pa se veruje da će i sama dela odraziti taj napredak.

Kada je reč o cenama ovih dela, jedan od AI umetnika pod nazivom Irisa Nova rekao je da bi ona mogla da se kreće između 3 i 10 hiljada evra.

Opšti konsenzus o umetnosti koju stvara veštačka inteligencija nije postignut, jer ima onih koji se dive napretku tehnologije, a i onih koji smatraju da to nije prava umetnost i da je to na ivici kršenja prava, jer AI koristi neke delove postojećih umetničkih dela kao inspiraciju.

Izvor: Time Out

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Kultura

Naslovna strana

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.

– Živko Gocić, vaterpolista

Opširnije

Izvor: Danas.rs