Uhapšen čovek optužen da je usmeravao ruski raketni napad u Kramatorsku: Broj žrtava porastao na 11

od strane | jun 28, 2023 | Vesti | 0 Komentara

On je osumnjičen da je snimao lokalnu piceriju i obaveštavao Ruse o njenoj popularnosti, saopštila je Služba bezbednosti u objavi na Telegramu. AP primećuje da u saopštenju nije pružen nikakav dokaz za tu tvrdnju.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske vlasti uhapsile su danas muškarca koga su optužile da je pomogao ruskoj vojsci da usmeri raketni napad na Kramatorsk, u kojem je poginulo najmanje 10, a ranjeno više od 60 ljudi.

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je privela čoveka zaposlenog u lokalnoj kompaniji za transport gasa.

On je osumnjičen da je snimao lokalnu piceriju i obaveštavao Ruse o njenoj popularnosti, saopštila je Služba bezbednosti u objavi na Telegramu.

AP primećuje da u saopštenju nije pružen nikakav dokaz za tu tvrdnju.

Rusija je tokom rata insistirala da ne gađa civilne ciljeve, što je ponovio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kramatorsk se nalazi u Donjecku, jednoj od četiri ukrajinske provincije koje je Rusija pripojila prošlog septembra, ali ih ne kontroliše u potpunosti. Taj grad se nalazi na liniji fronta i u njemu je regionalni štab ukrajinske vojske.

Pogođenu piceriju posećivali su novinari, humanitarni radnici i vojnici, kao i lokalno stanovništvo.

Ukrajinski zvaničnici su prvobitno za napad u Kramatorsku okrivili projektil S-300, oružje zemlja-vazduh koje su ruske snage prenamenile za udare po gradovima, ali je policija kasnije saopštila da su korišćene balističke rakete kratkog dometa Iskander.

Kako konstatuje AP, ovaj napad, kao i drugi širom Ukrajine u utorak i rano u sredu, pokazali su da Kremlj ne ublažava vazdušne napade uprkos političkim i vojnim previranjima izazvanim kratkotrajnom oružanom pobunom prošlog vikenda.

Broj poginulih porastao na 11

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu, koji je pogodio prepunu piceriju u Kramatorsku na istoku Ukrajine, povećao se na 11.

Među žrtvama su dve sestre bliznakinje stare 14 godine i jedan 17-godišnji tinejdžer, dok je ranjeno 56 osoba, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Rojters.

Zvaničnici su naveli da je u tom napadu oštećeno 18 višespratnica, 65 kuća, pet škola, dva vrtića, tržni centar, administrativna zgrada i zgrada za rekreaciju.

Komentarišući navode Kijeva, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Rusija ne gađa civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs