Usvojen zahtev lozničkih udruženja, ruše se prodate kuće u jadarskim selima

od strane | sep 29, 2022 | Vesti | 0 Komentara

RTS30.09.2022. 00: 34

Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

Gradska uprava u Loznici donela je rešenja za rušenje više od 40 objekata koje je kompanija „Rio Tinto“ kupila u jadarskim selima za potrebe rudnika litijuma, koji su planirali da grade u tom kraju. Inicijativu za rušenje pokrenuli su predstavnici udruženja građana iz Gornjih Nedeljica.

U selima Gornje Nedeljice, Brezjak i Slatina ovakvih objekata je na desetine. Reč je o kućama, koje je kompanija „Rio Tinto“ otkupila od vlasnika, a koji su prilikom selidbe sa sobom odneli sve što im je bilo potrebno, od stolarije manufacture krovova, prenosi RTS.

Zahtev Vladi Republike Srbije, ali i gradskoj upravi u Loznici za rušenje ovih kuća podneli su početkom godine članovi dva udruženja građana sa područja Gornjeg Jadra.

„Zahtev za rušenje tih kuća podneli smo 24. januara, jer ovo liči na stratište, na ratište. Ovo je vid psihološkog rata koji se stalno vrši nad stanovništvom, nad nama, našom decom“, kaže iz Udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović.

Iz Udruženja „Opstanak u dolini Jadra“ Petar Filipović kaže da je grupa građana tražila da se poruše objekti iz bezbednosnih razloga, jer je to rugla sela. „Baš je izgledao očajno i korišćeno je u propagandne svrhe“, navodi Filipović.

Odgovor na njihov zahtev stigao je od gradske uprave u Loznici.

„Informisali smo ih da je Odeljenje za planiranje i izgradnju Grada Loznice manufacture sada donelo 45 rešenja o rušenju. Rešenja su doneta 10. i 18. avgusta, kako se dokumentacija kompletirala“, objašnjava gradski menadžer Dejan Stalović.

Dodaje da su ih upoznali i da je u okviru Grada formirana radna grupa zadužena da u okviru svojih nadležnosti nadgleda situaciju na terenu, pre svega u cilju zaštite bezbednosti građana.

Rušenje objekata trebalo bi da počne iduće nedelje.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs