Usvojena rezolucija UN kojom se osuđuje Rusija, podržala je i Srbija

od strane | okt 12, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Betadanas 23: 44

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je večeras velikom većinom usvojila rezoluciju kojom se osuđuje Rusije zbog odluke da pripoji četiri ukrajinske oblasti na osnovu rezultata referenduma, održanih u ratnim uslovima a bez prisustva izbeglog stanovništva, javljaju svetski mediji.

Kako javlja Si-En-En (CNN), za rezoluciju koju su predložile zapadne zemlje a kojom se aneksija Hersonske, Zaporoške, Donjecke i Luganske oblasti proglašava ilegalnom, glasale su 143 zemlje. Pet zemalja bilo je protiv, a od glasanja se uzdržalo 35 zemalja.

Među državama koje su podržale rezoluciju je i Srbija.

Protiv rezolucije glasale su Severna Koreja, Belorusija, Nikaragva, Sirija i Rusija.

Među zemljama koje su se udržale od glasanja su Kina, Indija, Kazahstan, Jermenija, Kirigistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Mongolija, Pakistan, Kuba i brojne afričke zemlje, među kojima i Južna Afrika.


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom tvitu nazvao rezoluciju „istorijskom“, i zahvalio se državama koje su je podržale.

Rezolucijom se traži od Moskve da smesta odustane od aneksija i da povuče trupe na teritoriju unutar međunarodno priznatih granica Rusije.

Ovo je četvrta rezolucija Generalne skupštine UN od početka rata u Ukrajini kojom se Rusija osuđuje zbog invazije na tu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs

Usvojena rezolucija UN kojom se osuđuje Rusija, podržala je i Srbija