Veruje se da je ovaj recept je još iz antičkog vremena: Pčelar objašnjava kako se pravi medena rakija

od strane | dec 10, 2023 | Vesti | 0 Komentara

N. S.

Ona pospešuje apetit i predstavlja odličnu podlogu za hranu koja će uslediti

Slavsko vreme je počelo i običaj je da domaćin, ako je pčelar pa i ako to nije, goste dočekuje i svojim specijalitetom: sopstvenim proizvodom, medenom rakijom. Postoji mnogo recepata, a mi ćemo vam ponuditi jedan tradicionalni koji se, prema nekim izvorima, spravljao još u antička vremena. Priprema se jednostavno, a konačnu aromu određuje odabrani sastav.

Od rakija može se odabrati šljivovica, viljamovka, lozovača, dok se poneko rešava čak i za rakiju od meda. U zavisnosti od količine, kvaliteta i vrsta dodatog meda koji se stavlja u rakiju dobija se izrazito lepa boja sa blagim mirisom tečnog meda, piše RTV.

Ako se želi dobiti uz to i lekovit napitak, pripremljenoj tečnosti dodaje se i nešto propolisa. Kao sva pića, tako i medena rakija dobija na kvalitetu višegodišnjim odležavanjem u prostoru zaštićenom od stranih mirisa, ali će zadovoljstvo priuštiti i nestrpljivijim gostima.

– Priprema je jednostavna: u pola litre prokuvane vode, kada se malo rashladi, treba staviti kilogram meda i lagano mešati sve dok se ne rastopi, onda sipati rakiju, mešati i malo probati. Kada vam jačina bude odgovarajuća, više ne treba rakije, a to znači i manje od litre. Mogućnost dodavanja različitih sortnih vrsta meda daje očigledno veoma veliki prostor za stvaranje sopstvenog recepta, specijaliteta. Najbolja je kada se služi pred obrok, rashlađena na temperaturi od -2 do -4 °C. Ona pospešuje apetit i predstavlja odličnu podlogu za hranu koja će uslediti“, preporučuje dugogodišnji pčelar, profesor Dejan Kreculj.

(Telegraf.rs)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs