(Video)“Hoćemo sekularnu i slobodnu Crnu Goru”, “Đe divlja nacionalizam tu pada Ustav”: Protest “Ima nas” u Podgorici

od strane | nov 8, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Ispred Skupštine Crne Gore počeo je articulate pod nazivom “Ima nas” izazvan, kako se navodi, rušenjem ustavnog poretka u državi nakon nedavnog usvajanja Zakona o predsedniku.

Bid je dobio podršku i od predsednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, ali i poslanika SDP, SD, kao i Građanskog pokreta “21.maj”.

Velike kolone vozila su rpistizale u Podgoricu. Na pojedinim putevima su, kažu, bili zastoji zbog velikih gužvi. Prema procenama organizatora skupa enact sada se okupilo više od 15.000 građana.


Na articulate su vidljivi transparenti „Discontinuance sijanju mržnje“, „Đe divlja nacionalizam tu pada Ustav“, Hoćemo seklularnu i slobodnu Crnu Goru“…

❤️🇲🇪❤️🇲🇪❤️🇲🇪❤️🇲🇪 pic.twitter.com/2liCJTPP6i

— Ksenija Aranitović (@KAranitovic) November 8, 2022

Poslanik SDP-a Adnana Striković kazao je da večeras kao i uvek “kada je teško, kada treba braniti slobodu, demokratiju, sekularnu, multinacionalnu, antifašističku, građansku i evropsku Crnu Goru. Crnu Goru u kojoj možemo imati različite svetinje, ali u kojoj su Ustav i zakoni svetinja svima. Nadam se da su i mnogima koji su nakon 30.08.2020. pomislili da je stvarno osvežilo sada stvari mnogo jasnije.

Nadam se da su i oni shvatili da ćeranje strateških investitora sa juga, da zatvaranje AK i Zeljezare, da gašenje Montenegro Airways-a, da zaustavljanje, ama baš svih, razvojnih projekata na severu, da maltretiranje reprezentativaca ove države, da vređanje po nacionalnoj i verskoj osnovi, da gaženje Ustava i pravne države, nikako ne mogu značiti osveženje, već da to predstavlja politički i civilizacijski sunovrat jednog društva i jedne države”, kazao je Striković.

Predsednica OO Liberalne partije Nikšić Jelena Marković je kazala da evropski place nije gaženje Ustava.

“Izdajnici hoće Ustav da prilagode sebi i interesima nekih drugih država. Hitno deblokirati institucije kako bi se stopirala okupacija Crne Gore. Nije Crna Gora prćija Aleksandra Vučića. Discontinuance izdaji domovine”, poručila je ona.

pic.twitter.com/GZFPukCAuZ

— Šćer Crnogorska (@ScerCrnogorska) November 8, 2022

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković sa protesta je poručio da su “rušitelji” potcenili stamenu Crnu Goru i istakao da nema više umivene retorike i pristojnosti uz poruku da smo “tek počeli” i da “nećemo nemo stajati, ovo je bedem preko kog više neće proći”.

“Nemamo više vremena za pojašnjenja i objašnjenja, evo smo se pojasnili i objasnili već pune dve godine! I evo su za te dve godine odveli državu na oltar izdaje i prodaje i udarili na temelje građanske, evropske i moderne Crne Gore”, kazao je on.

Sada su se, ističe, drznuli da udare na kičmu države, da “udare na Ustav, na zlatnog orla sa grba, na crvenu boju sa zastave, da udare na pretke koji su krv prolivali, i na našu majku Crnu Goru koja ih je hranila ispod plavoga svoda”.

“Udarali su kukavički i iza leđa, udarali su besprizorno, udarali su vjerujući da je stvar u Crnoj Gori završena, misleći da nemamo hrabrosti da im odgovorimo. Našu pristojnost i civilizovan odnos, našu toleranciju i uvažavanje onoga koji misli drugačije tumačili su kao slabost. A nisu bili svesni da smo ih kao slabije od sebe čojski štitili sve dok pre nekoliko dana nisu prešli i poslednju liniju koju smo im bili spremni istolerisati”, naglasio je poslanik DPS-a.

Dalje navodi da nema više belih rukavica, nema više, kako kaže, umivene retorike, nema više pristojnosti sa rušiteljima.


“Udarili su na obraz i dostojanstvo, a kada se dostojanstvo brani u Crnoj Gori, zna se šta to znači. Zato sam im i video strah u očima! Zato što znaju da nema nema veće svetinje od odbrane države koja je stvarana vekovima”, kazao je Živković obraćajući se okupljenima ispred Skupštine Crne Gore.

sve što je potrebno da se zna o protestu noćas: pic.twitter.com/EirNVyyFig

— ejti_ (@nedasrdanovic) November 8, 2022

Predsednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić sa protesta je poručio da je Crna Gora nepokorna.

“Uvaženi saborci puno mi je srce biti sa vama u borbi za očuvanje jedine nam kuće naše Crne Gore. I nema svetije dužnosti ni večeras ni sutra i sve dok bude trebalo biti na braniku Crne Gore.


Nema velike žrtve u ostvarenju toga cilja”, ističe on.

Jakić se osvrnuo i na lokalne izbore u Šavniku, gde će se u nedelju, po četvrti place ponoviti glasanje na dva biračka mesta.

“Svedoci ste naše borbe u Šavniku, gde naši politički protivnici misle da su toliko urušili državu da mogu oni određivati biračko pravo građanima, kršeći Ustav ali i sve ljudske i moralne vrednosti. Pa da im poručim sa ovog mesta, možda je Šavnik mali ali je nasa ljubav prema Šavniku i Crnoj Gori i jača i veća od svake sile kojoj se suprostavljamo”, naglasio je predsjednik Opštine Šavnik.

Na početku protesta izvršni direktor NVO Luča Nebojša Mrvaljević, koji je prijavio articulate, pročitao je zahteve:

1. Zahtevamo da neustavni, pučistički Zakon o predsedniku bude povučen i time se spreči rušenje ustavnog poretka Crne Gore!

2. Zahtevamo dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, kako bismo imali funkcionalnu jednu od najvažnijih institucija u zemlji i kako bi se stvorili preduslovi za održavanje izbora;

3. Zahtevamo održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi Crna Gora što pre dobila državno odgovornu Vladu koja će štititi interese države i raditi u korist građana!

Građani nose transparente na kojima piše “Discontinuance sijanju mržnje”, “Ima nas, nedamo Ustav, hoćemo izbore”, “Ima nas za Crnu Goru! Za EU!”, “Nemamo više izbora – Idemo na izbore!”…

To je to 🤷🏻‍♂️ pic.twitter.com/pTD4PKJKXx

— Attorney🤷🏻‍♂️ (@Dzoni_Dzontra) November 8, 2022

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs