Vlada Kosova čeka procenu situacije na severu

od strane | dec 7, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Foto: Printscreen, Ekonomiaonline

Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu saopštio je da se čeka procena situacije na severu od strane bezbednosnih organa „za naredne korake“ u vezi s održavanjem zakazanih izbora.

Krueziu je na Fejsbuku naveo da su kosovske institucije pokazale spremnost da obezbede neophodne uslove za nesmetano odvijanje izbora.

„Ometanje ili sprečavanje izbora je napad na demokratiju. Zločinačke bande možda ne učestvuju na izborima, ali ne mogu diktirati održavanje ili ne održavanje demokratskih izbora. Dela nasilja i krivična dela moraju se jednoglasno osuditi“, napisao je.

Ranije tokom dana je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer rekao da bezbednost svih gradjana Kosova „mora da bude najveći prioritet“, kao i da trenutno nema uslova za održavanje izbora na severu Kosova.

I šef Euleksa Lars Gunar Vigemark i nemački ambasador na Kosovu Jern Rode izjavili su da su zabrinuti zbog situacije na severu Kosova.

Više incidenata dogodilo se u utorak, 6. decembra, u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova, saopštila je Policija Kosova.

U policiji tvrde da su „maskirani pojedinci i grupe oštetili kancelarije opštinskih izbornih komisija na severu Kosova“, upotrebljavajući „opasna sredstva, uključujući ručne bombe jugoslovenske proizvodnje“, prenosi Radio KiM.

Policija je bila u pratnji na zahtev Centralne izborne komisije Kosova, kako bi joj pružila pomoć oko priprema za održavanje lokalnih izbora u opštinama na severu.

Za 18. decembar raspisani su vanredni izbori za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo – Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Te opštine su od 5. novembra bez gradonačelnika srpske nacionalnosti, nakon što su oni podneli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da pokrene proces preregistracije automobila sa tablicama koje izdaje Srbija, podseća portal.

Za povratak u institucije kao uslov naveli su i formiranje Zajednice srpskih opština, što je dogovoreno 2013. Briselskim sporazumom, a Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs