Vučić ima samo jedan dan od formiranja vlade da uvede sankcije Rusiji: Diplomatski izvori za Danas

od strane | sep 28, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Evropska unija vrši pritisak da Aleksandar Vučić, predsednik Srbije ne odlaže uvođenje sankcija Rusiji. Istina je, dakle, spremni su da idu na uvođenje sankcija Srbiji, ukoliko predsednik Srbije ne donese odluku da uvede restriktivne mere Ruskoj Federaciji – kategorički su sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora.

Ako se Evropska unija odluči za sankcije, prvo će se ići zaustavljanje dotoka novca Srbiji, potom ukidanje belog šengena, zaustavljanje pregovora o pristupanju Uniji, pa onda sankcije. Ali, to može da potraje.

Oni navode da prema informacijama kojima raspolažu, Aleksandar Vučić se nada podršci Viktora Orbana da će to blokirati što preko Saveta EU, što preko evropskog komesara za politiku susedstva i proširenja Olivera Varheljija.

Kako se bliži potpisivanje sporazuma sa Prištinom, šanse da će da posegnu za sankcijama su vrlo male, ali je EU parlament slobodniji da donese rezoluciju kojom se poziva EU komisija i EU savet da obustave pregovore i u jeku krize u Ukrajini imaće podršku većine građana EU – napominju Danasovi izvori.

Drugim rečima, dodaju oni, Vučič ima jedan dan od formiranja vlade da uvede sankcije i ostale restriktivne mere prema Rusiji i Belorusiji i godinu dana da potpiše s Prištinom pravno-obavezujući sporazum. Ne uspe li, sledi Tadić-Merkel scenario i puštaju ga niz vodu.

Izvor: Danas.rs