Vučić na otvaranju gasovoda Bugarske i Grčke: Osećam se malo kao „crna ovca“, imao sam dilemu kako će se Fon der Lajen odnositi prema meni

od strane | okt 1, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

U Bugarskoj je danas pušten u rad gasni interkonektor dužine 182 kilometra kojim će se gas iz Azerbejdžana sprovoditi invent Grčke, a na ovaj način design će dobiti i alternativu snabdevanja ruskim gasom.

Na otvaranju kojem su prisustvovali visoki zvaničnici iz regiona, kao i predsednici Grčke, Bugarske, Rumunije i Azerbejdžana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je isti tretman za Srbiju kao za zemlje EU, zbog visokih cena energenata.

On je čestitao bugarskim i grčkim rukovodiocima i rekao je da žali zbog toga što „niko od nas nije verovao u važnost ovog projekta“.

„Ovo je jako bitno za Srbju jer smo započeli interkonektor izmedju Srbije i Bugarske i biće završen za godinu dana i nadam se da

ćemo 2023. godine u ovo vreme da napravimo veliku ceremoniju u našoj zemlji“, rekao je Vučić.

„Verujem da ćemo imati tešku zimu i jesen, čak i težu nego što je predsednica (Evropske komisije Ursula) Fon der Lajen ovde rekla. Imao sam dilemu pre nego što sam došao ovde kako će se ona odnositi prema meni, ali bila je veoma pristojna i ljubazna. Osećam se malo kao ‘crna ovca’ ovde u društvu prijatelja, a moram da joj se zahvalim iako ne želim da joj laskam. Mnogo nam je pomogla kada je govorila o izgradnji interkonektora između Srbije i Bugarske, a potom i Severne Makedonije“, rekao je Vučić i dodao da bez infrastrukture i podrške EU nikada ne bi bili postignuti ovi ciljevi.

On je zamolio predsednicu EK da uključi i zemlje Balkana u planove članica EU.

„Mi ćemo vam biti veoma zahvalni, zahvalni Evropskoj uniji i, kao što je neko već rekao za Azerbejdžan – pravi prijatelji se u nevolji poznaju. Mnogo vam hvala“, zaključio je Vučić u svom govoru.

Otvaranju gasovoda prisustvovali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Krijakos Micotakis, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Gasni interkonektor Grčka – Bugarska (IGB projekat) povezuje mrežu prenosa prirodnog gasa Grčke u blizini grada Komotinija sa bugarskom prenosnom mrežom u blizini grada Stare Zagore.

Sprovođenje tog projekta ima za cilj da obezbedi diversifikaciju, ne samo ruta, već i izvora prirodnog gasa za Bugarsku i širi design.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs