Vuletić: Vučić je u obraćanju branio ratnu politiku iz SRS-a 90-ih godina

od strane | sep 21, 2022 | Vesti | 0 Komentara

M.R.M.danas 01: 05

Foto: FoNet/Milica Vučković

„Suočavanje sa realnošću nije moguće sedenjem na četiri ili dve stolice”, kaže Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma , komentarišući govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Napominje i da je u svom govoru predsednik Srbije pre svega vodio računa da se obraća srpskoj javnosti, braneći svoju ratnu politiku iz SRS-a 90-ih godina.

Vuletić napominje da mu se čini da se Srbija suočila sa realnošću. Svrstala se na stranu Rusije još 2008. sa predajom energetskog sektora Rusiji.

“Sada se vidi koliko je to bila pogrešna odluka. Danas, imajući u vidu rusku divljačku agresiju na nezavisnu državu Ukrajinu Srbija dodatno sebe unižava, potvrđujući opredeljenje iz 2008. Predsednik Srbije je u svom govoru pre svega vodio računa da se obraća srpskoj javnosti, braneći svoju ratnu politiku iz SRS-a 90-ih godina. Potpuno je svestan da je prošlo vreme u kome je moguće izvlačiti bilo kakve argumente iz povlačenja priznanja Kosova kao nezavisne države”, ističe sagovornik Danasa .

Smatra da bi iz gubitničkog govora, u kome je lamentirao nad srpskom i sudbinom Republike srpske, pre svega morali građani Srbije da izvuku pouku i prestanu da veruju toj lažljivoj politici koja se danas bavi isključivo opravdavanjem Šešelja i Miloševića.

“ U govoru ni u naznakama nismo mogli da vidimo da Srbija razume vreme i svet u kome živi, baš kao što 90-ih to isto nisu razumeli Milošević i Šešelj. Od Srbije se traži da ubrza pregovore sa Kosovom. Predložen nam je non paper, dobro bi bilo da ga primimo zvanično, znamo da ga je predsednik Vučić video i vratio. Mislim da bi to mogla da bude osnova na kojoj bismo u budućim pregovorima sa Prištinom i međunarodnom zajednicom, koja bi bila garant dogovora, te bi mogli da ostvarimo maksimum interesa za srpsku zajednicu na Kosovu u datim okolnostima i rasteretimo Srbiju olovnog tega Milošević/Šešelj politike. Sve drugo nas vodi u potpunu izolaciju i toga je svestan Aleksandar Vučić”, kaže Vuletić.

Dodaje da je zato Vučić posvetio govor srpskim biračima. Ništa novo nisu u tom govoru mogli da čuju ni kosovski Albanci, ni države koje se priznale Kosovo.

“Moramo da se zapitamo da li možemo na takav način da ostvarimo perspektivu za naše društvo. Siguran sam da ne”, izričit je predsednik GDF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije