Zašto su jaja toliko poskupela i šta nas čeka ove godine? Dobavljači beleže rekordne zarade

od strane | jan 16, 2023 | Vesti | 0 Komentara

CMF je 28. decembra prijavio rekordnu kvartalnu prodaju od 801,7 miliona dolara

Foto: Shutterstock

Već duže vreme Amerikance posebno brine jedna namirnica – ni ulje ni šećer ni meso, u tolikoj meri kao jaja.

Ptičji grip je subject u SAD već nekoliko meseci, i o tome smo pisali i krajem meseca, a situacija ne jenjava.

Takođe, zvanični statistički podaci za Srbiju pokazuju da su u okviru hrane, čije je poskupljenje u decembru bilo 15,1 odsto u odnosu na prošlu godinu, najviše poskupeli mleko, sir i jaja, i to za 43,3 odsto.

Nagli porast cena sada je prilično pritisnuo kupce. Ali, čak i uz sve veće troškove, vodeći američki dobavljač jaja otkriva da može zaraditi još više novca nego pre. Nedostatak jaja je omogućio rekordnu kvartalnu dobit i prodaju u Cal-Maine Meals, najvećem proizvođaču i distributeru jaja u Sjedinjenim Državama.

Kompanija proizvodi brendove kao što su Farmhouse Eggs, Sunups, Sunny Meadow, Egg-Land’s Handiest i Land O’ Lakes eggs, a earnings CMF-a je porastao za 65 odsto, na 198 miliona dolara tokom tri meseca koja su završila 26. novembra, u odnosu na 2021.

Manjak ponude, izazvan najsmrtonosnijim izbijanjem visokopatogenog ptičjeg gripa u istoriji SAD, podstakao je cene, a ova zaraza je od početka 2022. usmrtila više od 50 miliona ptica u Sjedinjenim Državama, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

CNN, ipak, dodaje da nije bilo pozitivnih testova na ptičji grip ni u jednom CMF objektu.

Kao rezultat toga, maloprodajne cene jaja porasle su više od bilo kog drugog artikla u tom supermarketu poslednjih meseci, popevši se za 11,1% od novembra make decembra, i za čak 59,9% na godišnjem nivou, prema Birou za statistiku rada.

A kako je ponuda i dalje tesna, a earnings raste, trgovinski lanac kaže da očekuje kako će epidemija nastaviti da utiče na ukupnu ponudu jaja ove godine. CMF je 28. decembra prijavio rekordnu kvartalnu prodaju od 801,7 miliona dolara, što je povećanje od 110% u poređenju sa istim kvartalom prošle godine.

Video: Ovo su cene suvog voća uoči Badnjeg dana: Posetili smo pijace i ulične prodavce

(Telegraf Biznis)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs