Zašto umetnica pravi aviončiće od papira?

od strane | okt 15, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Uoči 59. Oktobarskog umetničko protestna akcija u Univerzitetskoj biblioteci“Svetozar Marković”

Milica Crnobrnja – 1skica kolaž- „Avionče“

-Zašto cepate knjige?- Ne cepamo ih fizički. One su pripremljene za reciklažu – kaže za Danas umetnica Milica Crnobrnja Vukadinović koja je zajedno sa svojom koleginicom Aleksandrom Zdravković i još dvadesetak dobrovoljaca danas u prizemlju Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” izvela akciju pravljenja papirnatih aviona od listova knjiga.

U dvorištu ove institucije u sklopu izložbe ovogodišnjeg 59. Oktobarskog salona biće postavljena Miličina ambijentalna instalacija pod naslovom “Država počiva na prosveti I – „Avionče”, rad koji, kako objašnjava skreće pažnju na to koliko je obrazovanje postalo degradirano.

– Raspršava se sve, teži se površnosti – kaže Milica – čiji rad, moglo bi se reći ironizuje ovakvo stanje.

– Današnja akcija podrazumeva pravljenje aviona od stranica knjiga, a onda ćemo njima da ispunimo prostor Biblioteke u predvorju, po podu, po zidovima i plafonima, po stepeništu i ogradama. U tome i stižemo produce onoga što ovaj rad preispituje a to je dugoročan kvalitet našeg obrazovanja, koje je umanjeno na svim nivoima – osnovnom, srednjoškolskom, visokoškolskom. Došlo je produce potpunog  umanjenja vrednovanja i kvaliteta. – ističe Milica.

Prema njenim rečima u tom kontekstu današnja akcija je protestna.

– To je protestna akcija koja skreće pažnju na načelo, koje je postavio Sveti Sava, a koje su Dositej Obradović, Vuk Karadžić i drugi naši prostvetitelji nastojali da zadrže, a to je  da država upravo počiva na obrazovanju, na prosvećenju, na visokim kvalitetima i standardima. Nema se nešto utisak da smo na tom putu – konstatuje Milica.

Njeni avioni od papira na izložbi ovogodišnjeg Oktobarskog salona, koji počinje 20. oktobra biće interpretirani u čvršćem materijalu – belom pocinkovanom limu u vidu instalacije in situ.

Uz njih, u vitrinama, kako kaže Milica, biće izloženi i originalni godišnji izveštaji upravitelja svih škola iz Jugoslavije s početka 20. veka. Postavku će upotpuniti i  velika fotografija  arhiva  na kojima se  nalaze retke i vredne  knjige.

O autorki:

Milica Crnobrnja Vukadinović. Diplomirala, magistrirala i odbranila doktorski umetnički projekat na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirala na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu. Radi na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu kao docent Uže umetničke oblasti Crtanje i slikanje. Od 1999. godine izlaže na samostalnim i grupnim izložbama i umetničkim festivalima u zemlji i inostranstvu. Nagrađena je nagradama FLU Ljubica Cuca Sokić za intimni mali layout i Diplomom Šestog bijenala crteža Srbije u Pančevu za savremeni doprinos crtežu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs