Zelenski na sajmu knjiga pozvao pisce da dokumentuju ruski „teror“

od strane | okt 20, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Beta-AFPdanas 23: 43

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas pisce iz sveta da opišu „teror“ koji je nametnula Rusija.

U govoru putem video-veze na Sajmu knjiga u Frankfurtu, jednom od glavnih svetskih sajmova knjiga, Zelenski je reka da „umesto da donosi kulturu, Rusija donosi smrt“.

Zelenski je ocenio da zbog nedovoljnog znanja stvari u nekim sferama još ima opravdavanja ruskog predsednika.

„Treba reći otvoreno, ima još mnogo javnih ličnosti u Evropi koje govore ‘razumevanju’ Rusije. Te osobe su prisutne u raznim sferama – politici, biznisu, nevladinim organizacijama i medijima. Kako je to moguće? Jedini odgovor je nedostatak znanja“, rekao je Zelenski.

„Tražim od vas, molim vas da uradite sve što možete da ljudi spoznaju teror koji Rusija donosi Ukrajini“, rekao je ukrajinski lider i istakao da je „znanje odgovor“ na postupanje Rusije, a „odgovor su i knjige, scenariji, članci, izveštaji“.

Supruga predsednika Ukrajine, Olena Zelenska, treba da u subotu govori na jednom sajamskom skupu, a na Sajmu su danas bili kralj i kraljica Španije, Felipe Drugi i Leticia, u društvu s predsednikom Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom i njegovom suprugm Elke Bidenbender.

Na Frankfurtskom sajmu knjiga ove godine su u prvom planu Ukrajina i njeni autori od kojih su mnogi došli iz Ukrajine uprkos teškoćama.

„Ja nisam u vojsci ali mi svojom umetnošću moženo da se borimo“, rekao je za Frans pres ilustrator Oleg Grišenko.

Pred Sajam knjiga koji je ove nedelje dočekao desetine hiljada posetilaca i hiljade izlagača, veliki izazov je bila priprema velikog štanda Ukrajine jer su oprema i knjige morali da se dovezu automobilima i kamionima, a pod ruskim napadima bilo ih je teško i izneti iz Kijeva, rekla je Sofija Čelijak, iz Ukrajinskog instituta knjige.

Na štandu je izložena raznolikost ukrajinskog izdvaštva, i postavljena scena iznad koje se pali crveno svetlo kada se sirene oglase u Ukrajini.

Četrdesetšest ukrajinskih izdavača učestvuje u petodnevnom Frankfurtskom sajmu knjiga otvorenom u utorak, kao i brojni autor, medju kojima čuveni pank pesnik Sergij Zadan, i drugi predstavnici književne scene.

Ukrajinski zvaničnici smatraju da je ova vrsta manifestacija neophodna za suprotstavljanje ruskim pokušajima brisanja identiteta njihove zemlje.

Ruskim državnim institucijama, obično zaduženim za štand svoje zemlje, ove godine je u Frankfurtu zabranjeno učestvovanje.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs