„Zelenski osudom neutralnosti lupio direktan šamar Srbiji“: Vranić o obraćanjima u UN

od strane | sep 21, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Govor Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama o pet izazova s kojima se svet suočava nosio je dve poruke. Prva je namenjena srpskoj javnosti, mahom desno orijentisanoj, i to je ono što smo mogli čuti u prvih pet minuta. Vučić je izašao iz okvira političke korektnosti i skoro na ivici diplomatskog skandala pričao o tome kako su velike sile licemerne kada pružaju podršku Ukrajini, ali ne i Srbiji oko KiM.”, kaže za Danas Bojan Vranić, vanredni profesor fakulteta političkih nauka.

Kako je govorio nakon Zelenskog, kaže Vranić, Vučić je delovao kao da gura prst u oko zapadnim državama.

“Ta politika “sad ću ja da im kažem” ima značaj samo za domaće potrebe u Srbiji, i pitanje je koliko je jasna onima kojima je bila navodno namenjena, i koje je predsenik Srbije nazvao “impotentnim”, objašnjava sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, drugi deo govora sastojao od potvrđivanja EU puta Srbije, i uobičajnih floskula za zasedanje skupštine UN, o tome da je UN i dalje relevatna, da treba težiti saradnji, globalnoj bezbednosti, pomagati siromašnima, diverzifikovati energiju.

“Gledano u celini, govor je protivrečan, jer pokušava da oblikuje diskurs da je Srbija žrtva velike nepravde, ali da ipak želi sa “agresorima” da bude jednog dana politički jednaka. Od svega ovog što je Aleksandar Vučić rekao, veća je vest što je Zelenski u svom govoru javno osudio neutralnost, nazvavši je nezainteresovanošću, sebičlukom i vođenjem računa o sopstvenim interesima. To je direktan šamar i Srbiji, verovatno u dogovoru sa SAD i EU”, zaključuje Vranić u izjavi za Danas.

Opširnije