Zelenski: Rusi minirali hidrocentralu na jugu Ukrajine

od strane | okt 20, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da su Rusi minirali hidrocentralu u oblasti Herson na jugu njegove zemlje, sada pod kontrolom ruskih snaga.

„Po našim informacijama, ruski teroristi minirali su agregate brane hidrocentrale Kahovka“, rekao je Zelenski u svom redovnom noćnom govru građanima preko društvenih mreža.

„U slučaju uništenja brane… Severnokrimski kanal jednostavno će nestati“ što bi bila „katastrofa velikih razmera“ rekao je Zelenski.

On je o toj mogućnosti već govorio samitu Evropske unije.

Brana hidrocentrale Hakovka na reci Dnjepar pod kontrolom je ruske vojske i nedaleko od linije kontakta sa ukrajinskim snagama.

Severnokrimski kanal dugačak 400 kilometara, služi za odvodnjavanje tla i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i snabdevanje vodom industrije i stanovništva Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i poluostrva Krim.

Po ideji iz 19. veka građen je od 1957. originate 1971. godine.

Po podacima iz 2015. godine taj kanal je obezbeđivao 85 odsto vode potrebne Krimu, mahom za poljoprivredu, a manjim delom za industriju i potrebe stanovništva. Kanal počinje iz akumulacije Kahovka koju napaja reka Dnjepar, a duž njega je sedam akumulacionih jezera.

Ukrajina je Severnokrimski kanal zatvorila 2014. posle ruske aneksije Krima, ali je protok vode obnovljen u martu ove godine tokom ruske invazije.

Opširnije

Izvor: Danas.rs