Zvezda ispustila +18 protiv Makabija: Crveno-beli se definitivno oprostili od Evrolige

od strane | mar 14, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Foto: Mileta Mirčetić

Crvena zvezda odigrala je utakmicu 29. kola Evrolige pred svojim navijačima i izgubila od ekipe Makabija rezultatom 80:84, po četvrtinama 21:17, 26:14, 14:22, 19:31.

Utakmica je počela nešto sporije, delovalo je kao da timovi odmeravaju snage. Odličan start utakmice imao je Luka Mitrović, kao i Bolomboj, a kasnije su se priključili Jago i Smart.

Delovalo je da niti u jednom trenutku nisu falili povređeni igrači, Makabi nije znao šta da radi u napadu, Zvezdina odbrana je izgledala neverovatno ubedljivo.

U drugoj četvrtini je u potpunosti zasijao fantastični Džavonte Smart, koji je sa nekoliko vezanih poena naterao Kataša na tajmaut. Ipak, ni to nije pomoglo Makabiju da se izvadi iz crne serije.

Bonzi Kolson je bio ubedljivo najaktivniji igrač Makabija, ali osim njega niko drugi nije pružio značajniju partiju. Lorenco nije postigao nijedan poen, Rivero samo jedan skok, Blat samo jedna trojka, a Boldvin preveliki broj promašaja, pa je razlika od 16 poena bila i realna i očekivana uz takvu igru Makabija.

Drugo poluvreme startovalo je jako loše za Zvezdu, Makabi je napravio jednu, kasnije će se pokazati ključnu, promenu u odbrani – Klivlenda su postavili na Jaga, a on je u nastavku utakmice odradio sjajan posao.

Veliki broj grešaka Zvezde nastavio se i u poslednjoj deonici. Smart, koji je igrao fantastično u prvom poluvremenu, tu igru nije uspeo da prenese u drugo. Jago se potpuno izgubio, a Hanga nije dorastao ulozi plejmejkera protiv ovako dominantnog i čvrstog protivnika.

Na pet minuta do kraja utakmice Jago je krenuo po skok, ali je dobio lakat u glavu od Kolsona i tu je ostao na terenu. Kasnije se uz lekarsku pomoć pridigao, ali je morao da napusti teren i ode u svlačionicu. Zvezda bez pleja nije mogla da privede utakmicu pozitivnom kraju i Makabi je slavio u ovom meču.

Igrač utakmice za Makabi bio je Džoš Nibo koji je postigao 18 poena i 13 skokova, od čega je osam bilo u fazi napada. Kolson je postigao 23 poena i pet skokova, a u završnici su se istakli Braun sa 10 poena i pet asistencija i Boldvin sa 14 poena, sedam skokova i pet asistencija.

U Zvezdi je najkorisniji bio Jago sa 20 poena i sedam asistencija, ali i pet izgubljenih lopti. Hanga je dodao 13 poena i sedam asistencija, Smart je dodao 12 poena i šest skokova, a Bolomboj 11 poena i osam skokova.

Zvezda svoj prvi naredni meč igra u ABA ligi protiv ekipe Cibone na gostujućem terenu, a već naredni se vraćaju u Beograd, gde će dočekati tim Panatinaikosa u 30. kolu Evrolige.

Tok meča

Četvrta četvrtina

10. minut – 80:84 – Hanga napada Niba, ne postiže puno, promašuje ceo koš u pokušaju šuta za tri. Dibartolomeo cepa mrežicu nakon što je ostao sam na šutu. Rokas pogađa svoj prvi koš na samom kraju utakmice. Kataš traži tajmaut da sigurno privede utakmicu kraju. Još jedan tajmaut. Faulira Rokas Kolsona i šalje ga na liniju bacanja. Pogađa samo prvo i tu će biti kraj utakmice.

9. minut – 77:80 – Hanga uzima trojku i cepa mrežicu, preuzeo je odgovornost! Braun dolazi do koša i poentira preko Bolomboja. Kolson na drugoj strani pravi faul na Hangi, koji će ići na slobodna bacnaja. Gilespi ulazi u igru, menja Bolomboja. Hanga pogađa prvo bacanje, ali drugi put neprecizan. U ofanzivnom skoku Gilespi pravi faul i ponovo šalje Kolsona na bacanja. Neverovatno šta radi Fredi Gilespi. Svaki njegov faul je vodio protivnika na slobodna bacanja. Pogađa Kolson oba bacanja. Hanga je organizator Zvezde u završnici. Dodaje Davidovcu, koji je dobio brutalnu rampu. Ovo ne ide u dobrom smeru za Zvezdu. Hanga hvata skok posle promašaja Smarta, a onda ga izvlači Giedraitis i pogađa flouter sa leve strane obruča.

8. minut – 71:75 – Kolson pogađa trojku. Jago šutira trojku, ali promašuje, a onda uleće pod noge protivniku i pravi faul za bacanja. Dobio je jak udarac Jago i leži na zemlji. Ušla je medicinska ekipa da mu pomogne. Jak udarac laktom u glavu je dobio Jago. Napustio je teren. Zvezda je tražila čelendž i sudije će proveriti situaciju. Nesportski faul je dosuđen, biće dva slobodna bacanja i lopta sa strane za Crvenu zvezdu. Promašuje prvo bacanje Rokas. Drugi put je precizniji. Ipak dodatno bacanje ima Kolson zbog navodnog faula Jaga.

7. minut – 70:72 – Jago nekoliko dobrih driblinga pravi u napadu i dobiće dva bacanja nakon faula odbrane. Pogađa prvo, pa lošiji iz drugog pokušaja. Težak šut Boldvina, pa onda kontranapad Zvezde, Smart ima loptu, dodaje Hangi i cepa mrežicu. Tera Kataša na prevremeni tajmaut. Loš napad Makabija iz tajmauta, a Nibo hvata ofanzivni skok i prikucava loptu ponovo. Ali Davidovac vraća trojkom!

6. minut – 63:70 – Rokas šutira težak šut uz kontakt, sudija se nije oglasio, ali veliki promašaj. Ipak, posed ostaje za Zvezdu. Rokasa je zamenio Hanga. Jago sada gubi loptu, veoma dobra odbrana Makabija. Boldvin je iznudio prekršaj Jaga. Prvi faul Brazilca na meču. Opet alej-up za Niba i opet fantastično zakucavanje uz faul Bolobmoja. Imaće dodatno slobodno bacanje. Četvrti faul Bolomboja. Neprecizan na dodatnom bacanju Nibo, ali Veb hvata skok. Braun promašuje polaganje, ali Nibo zakucava.

5. minut – 63:66 – Giedraitis pokušava za tri poena, ali promašuje trojku. Braun diže alej-up Nibu, a onda Mitrović nespretno pravi faul na Nibu koji pogađa uz faul. Pre dodatnog bacanja biće tajmaut za Zvezdu. Pogađa Nibo dodatno bacanje.

4. minut – 63:63 – Ističe sada vreme za napad Zvezdi, još jedan protraćen posed na meču. Dobar je rezultat kako Zvezda igra u ovoj završnici. Braun ponovo napada prodorom, šutira sa poludistance i evo izjednačenja.

3. minut – 63:61 – Braun sada promašuje. Jago u piku sa Mitrovićem, pokušava da doda u reket, ali promašuje. Promašuje Klivlend za tri poena, ali posle ofanzivnog skoka Boldvin poentira protiv Bolobmoja.

2. minut – 63:59- Braun u prodoru lako dolazi do poena iz polaganja desnom rukom. Jago napada i faulira ga Dibartolomeo. Lopta je sa strane. Pokušava Jago za tri, ali kratak u pokušaju. Braun opet solira, ovog puta flouter, pa ponovo iz ofanzivnog skoka, ali onda je Veb faulirao Bolomboja. Posed je za Zvezdu. Ponovo Makabi udvaja Jaga, muči se Jago, ali faulira ga odbrana. Smart alej-up za Bolomboja, odličan potez.

1. minut – 61:57 – U prvom napadu u poslednjoj deonici Zvezda ne dolazi do poena, a Gilespi pravi novi faul, ovog puta na bacanja šalje Kolsona. Gilespija menja Bolomboj. Precizan Kolson oba puta sa bacanja. Vrhunska odbrana Makabija i nova izgubljena lopta na prenosu. Laki poeni u kontranapadu. Nova izgubljena lopta u prenosu, tajmaut Sferopulos.

Treća četvrtina

10. minut – 61:53 – Sviraju sudije faul u napadu, faul Mitrovića. Krajnje čudna odluka sudija. Veb promašuje šut za tri poena, Dibartolomeo umalo da ukrade loptu, ali samo je lopta sa strane za Zvezdu. Mitrović traži loptu na niskom postu. Faul Boldvina za slobodna bacanja. Precizan oba puta Mitrović. Odlična odbrana Mitrovića, blokira Rivera na pokušaju šuta uz zvuk sirene i crveno-beli idu na pauzu sa osam poena prednosti.

9. minut – 59:53 – Rukama odbranu igra Klivlend, pravi faul na Hangi. Smart u piku, šutira trojku. Promašuje, ali Veb pravi faul ispod koša. Hanga gubi loptu i laki poeni za Klivlend u kontranapadu. Hanga forsira sada, promašuje novi flouter, potom Smart gubi loptu. Odlična borba za loptu Lorenca i Lazarevića, skakaće za loptu. Treći put ova situacija na meču.

8. minut – 59:51 – Veoma kvalitetna odbrana Makabija, Jago ne uspeva ništa da organizuje, dodaje loptu Hangi, koji potom promašuje ceo koš. Jago izlazi sa terena, menja ga Smart. Braun iz pika šutira na koš, ali dobija blokadu Gilespija. Nekoliko ofanzivnih skokova Makabija, ali Kolson pravi faul u napadu, fantastično se postavio Smart.

7. minut – 59:51 – Nibo fauliran, imaće priliku za dva poena sa linije slobodnih bacanja. Pogađa oba puta. Jago do Hange, a onda Mađar pogađa flouterom, odličan potez. Zvezda uspeva da održi 10 poena prednosti. Giedraitis pravi loš faul pri izlasku iz bloka i šalje Klivlenda na slobodna bacanja. Precizan oba puta sa bacanja bek Makabija.

6. minut – 57:47 – Smart ide do kraja na polaganje, ali promašuje. Onda Gilespi pravi veoma loš prekršaj na Boldvinu, koji je krenuo ka košu. Sudije su većale i donele odluku da sviraju nesportski faul. Zaista jeste previše grubo uleteo u kontakt, ali možda je previše gruba odluka taj nesportski faul. Dva bacanja za Boldvina i lopta sa strane za Makabi. Precizan oba puta sa penala Vejd. Brutalno zakucavanje Boldvina, neverovatno kakva reakcija, a onda nema reacije sudija… Jago uzvraća poenima na drugoj strani.

5. minut – 55:43 – Boldvin beži Bolomboju, koji pravi faul i šalje ga na slobodna bacanja. Treći faul za Džoela, menja ga Gilespi. Precizan na prvom bacanju Boldvin. Drugo bacanje i isti ishod. Smart sada hoće da napadne Niba, ali mu lopta beži i novi posed za Makabi. Krade Zvezda loptu i dobro kombinuju Smart i Jago za novi koš Zvezde.

4. minut – 53:39 – Loše dodavanje Giedraitisa, pao je Bolomboj, ali nekako je uspeo da izvuče mrtvu loptu. Skakaće on i Kolson. Dve sekunde ima Zvezda ako dođe do skoka. Nije Bolomboj mogao da ostvari bolju poziciju, promašio je. Ali promašuje i Nibo. Jago predvodi novi napad, igra sa Bolombojem, ali sudija svira faul u napadu pri postavljanju bloka.

3. minut – 53:39 – Odlična odbrana, Klivlend muči Jaga i kradu loptu, kontranapad i zakucavanje. Sferopulos traži tajmaut da proba da odbije dobru seriju gostiju. Ponovo zonski presing Makabija, ali rešava Zvezda to nekako. Jago do Bolomboja, šutira ispod koša iz teške pozicije, ali nekako ulazi lopta. Braun forsira i biće novi napad za Zvezdu.

2. minut – 51:37 – Krade Makabi loptu i Bonzi Kolson polaže za dva poena. Jago iz pika ide u prodor i dobija dva slobodna bacanja, faulira ga Klivlend. Imaće dva bacanja. Oba puta precizan. Braun forsira, šutira pretežak šut preko Bolomboja i pogađa.

1. minut – 49:32 – Jago u prvom napadu ide na prodor i polaže za +18 za Zvezdu. Boldvin gubi loptu, ali Smart prerano uzima šut preko ruke i promašuje. Braun fauliran od strane Giedraitisa na šutu i ide na liniju slobodnih bacanja.

⚡️ SMAAAAAAART ⚡️🏀 @kkcrvenazvezda 3⃣8⃣ : 2⃣4⃣ @MaccabiTLVBC⏱️ 3:41 Q2#kkcz #WeAreTheTeam #EveryGameMatters pic.twitter.com/6b1XkIMkhn— KK Crvena zvezda Meridianbet (@kkcrvenazvezda) March 14, 2024

Druga četvrtina

10. minut – 47:31 – Mitrović protiv Veba sa niskog posta i uspeva da ga okrene i pogodi. Boldvin solira pri kraju četvrtine, ali ne uspeva da postigne nove poene. Kraj prvog poluvremena.

9. minut – 45:31 – Koen pravi faul ispod koša i biće faul za Zvezdu. Pre toga tajmaut za Sferopulosa. Fantastičan pik Jaga i Mitrovića za laka dva poena. Krađa u odbrani, Jago pokreće kontru i brutalno zakucavanje Hange! Nibo pogađa uz prekršaj.

8. minut – 41:28 – Jago ostaje daleko od trojke, odbrana se povukla i on to koristi, šutira i pogađa trojku! Dobar napad Makabija, lopta za Kolsona u desnom korneru i pogađa. Novi šut Jaga, ovog puta još dalje od koša, ali preteruje sada.

7. minut – 38:25 – Smart doija loptu na desnih 45 stepeni, diže trojku i još jedna! Nastavlja se fantastična košarka najnovijeg pojačanja Zvezde! Tajamut Kataš. Faul Smarta na Boldvinu, biće dva bacanja za prvu zvezdu izraelskog predstavnika. Promašuje prvo, ali drugi put precizniji Boldvin. Luka Mitrović se vraća na teren posle duže pauze, od starta utakmice. Dobra kretnja lopte, ali promašaj Hange za tri.

6. minut – 35:24 – Bolobmoj uzima težak šut i promašuje ga pri čemu Dalibor Ilić pravi faul i šalje Kolsona na bacanja. Ovaj pogađa oba puta. Ponovo je jednocifrena razlika. Ali ne zadugo! Jago ide na prodor i poentira iz polaganja kod obruča. Boldvin pravi grešku u koracima, napad za crveno-bele.

5. minut – 33:22 – Džavonte Smart nastavlja fantastično, dobra odbrana Zvezde, pa njegovi poeni u kontranapadu, prvi put dvocifrena prednost. Loše šuteve uzima Makabi, ali u borbi za skok mrtva lopta i skakaće Nibo i Bolomboj. Kolson promašuje otvorenu poludistancu. Hanga organizuje napad, lopta na Ilića u reket, kreće se lopta, a onda Davidovac promašuje trojku.

4. minut – 33:22 – Hasijel Rivero dobija loptu na niskom postu protiv Tobija, okreće ga i dobija dva bacanja. Precizan je oba puta. Hanga ide na prodor, ali dobija rampu i lopta će biti za Makabi. Dalibor Ilić dobija priliku umesto Tobija. Faul Hange u probijanju bloka. Braun ostaje protiv Smarta na niskom postu, ali odlična pozicija za beka Zvezde. Onda na drugoj strani upravo Smart igra fantastično i pogađa trojku u ranom napadu.

3.minut – 28:20 – Fantastičan prodor Davidovca, izuzetna igra Zvezde, tera Kataša da traži tajmaut. Izvanredna kretnja Brauna, Blat ostaje sam na šutu za tri, ali promašuje. U ranom napadu Smart ide na prodor ide na šut i fauliran je pri pokušaju šuta. Imaće dva bacanja. Precizan je na prvom pokušaju, kao i drugi put. Najveća prednost Zvezde do sada.

2. minut – 24:20 – Blat pravi faul na Davidovcu u pokušaju da spreči neki mismeč i lake poene Zvezde. Hanga u prelepom prodoru i pogađa dva poena iz floutera. Još jedna fantastična odbrana Zvezde, ovog puta Makabi ne postiže poene.

1. minut – 22:20 – Prvi napad Zvezde predvodi Jago, ide na prodor, pokušava šutom, ali promašuje. Gilespi hvata skok i fauliran je za dva slobodna bacanja. Odlična odbrana crveno-belih, ali lopta ostaje kod Blata, koji cepa mrežicu.

Prva četvrtina 

10. minut – 21:17 – Brutalna rampa Gilespija na pokušaju zakucavanja, Davidovac hvata loptu i nesportski faul Blata. Sudije će pogledati snimak na čelendž trenera Makabija Odeda Kataša. Deluje da zaista jeste bio faul, ali čeka se odluka sudija. Definitivno je odluka da je nesportsku faul. Precizan oba puta Davidovac. Lopta sa strane za Zvezdu. Gubi Jago loptu u pokušaju dodavanja. Veb uzima težak šut. Poslednji napad u četvrtini. Promašuje Hanga na dodavanje Jaga. Kraj četvrtine.

9. minut – 19:17 – Jago donosi nove poene za Zvezdu, a onda novi prekršaj Gilespija, ovog puta na Riveru. Boldvin uzima šut za tri poena po izlasku iz pika i pogađa. Uzima šut, visok luk Jaga i pogađa novu trojku!

8. minut – 14:14 – Teška pozicija za Kolsona, promašuje ceo koš, ali Smart nepotrebno skače po loptu i daje novi posed Makabiju. Neverovatno koliko je sam Veb ostao. Težak pokušaj Smarta za dva i novi promašaj Zvezde. Kolson ide na polaganje i faulira ga Gilespi za dva bacanja. Precizan jedanput Kolson. Davidovac ulazi umesto Rokasa u igru.

7. minut – 14:11 – Nekoliko ofanzivnih skokova zaredom za Makabi, moralo je da dođe do poena pre ili posle. Jago ulazi u prodor, promašuje polaganje, ali do ofanzivnog skoka dolazi Bolomboj. Uspeo je da iznudi dva slobodna bacanja. Nekoliko izmena na obe strane. Precizan je oba puta Bolomboj.

6. minut – 13:9 – Biće prvi TV tajmaut i odlična prilika da timovi vide na kojim detaljima mogu da porade. Prvi napad po nastavku utakmice ima Zvezda. Jago organizuje napad, loptu dobija Smart, uzima šut za tri poena, ali promašuje. Nakon ofanzivnog skoka dobijaju novih 14 sekundi, a Jago ide na prodor do koša i fauliran je za dva slobodna bacanja. Precizan je u prvom pokušaju. Niba menja Rivero.

5. minut – 11:9 – Dobra odbrana Zvezde, ali do pozicije za šut dolaze Boldvin, pa onda Kolson i uspevaju da postignu dva poena iz floutera. Sličan šut uzima i Rokas, ali iz levog kornera i donosi novu prednost nakon izjednačenja. Braun sada promašuje poludstancu.

4. minut – 9:7 – Mitrović promašuje poluhorog, ali Smart hvata ofanzivni skok. Posle toga Bolomboj uzima težak šut, ali ne promašuje. Sledeći napad Makabija bio je neuspešan, pa novi osed ima Zvezda.

3. minut – 9:7 – Poeni Makabija za dva poena, a onda jedan neuspešan napad Zvezde. Sada je Boldvin preuzeo glavnu reč i sa poludistance pocepao mrežicu za nove poene gostiju.

2. minut – 9:3 – Mitrović dobija loptu blizu koša i atraktivno zakucava preko odbrane. Lorenco Braun promašuje zicer na drugoj strani. Bolomboj koristi priliku i poentira uz prekršaj. Imaće dodatno slobodno bacanje. Koristi Bolomboj priliku, a onda posle dobre odbrane Jago pogađa poludistancu.

1. minut – 2:3 – Sudija podbacuje loptu i prvi napad je za ekipu Makabija. Fantastična odbrana Smarta, ukradena lopta i poeni u kontranapadu. Boldvin sada izbacuje Smarta iz odbrane, ostaje sam na tri, promašuje, ali nakon ofanzivnog skoka Koen poentira za tri.

Najava utakmice

Crveno-bela sezona u Evroligi još uvek nije gotova, matematičke šanse postoje, ali ono što je daleko važnije jeste ostaviti dobar utisak i dokazati da pripadaju tom takmičenju na svaki način.

Makabi se nalazi u drugačijoj situaciji, sa 15 pobeda i 13 poraza se nalaze na deobi osmog mesta sa Baskonijom, pa je svaka pobeda izuzetno važna za plasman na plej-of.

Do sada se istorijski pokazalo da ekipi Zvezde leži stil košarke koji igra Makabi, pa ne treba da bude iznenađenje ukoliko se desi pobeda ekipe koja je 16. na tabeli.

Zvezda je u poslednjih pet mečeva vezala čak četiri poraza, dok je Makabi vezao dve pobede posle serije od tri poraza. Ono što stavlja Zvezdu u ulogu favorita je izvanredan domaći teren, ali sigurno neće pomoći izostanak važnih igrača.

U crveno-belim redovima izostaju Teodosić, Tompkins i Topić, Branko Lazić i Nemanja Nedović, dok u timu koji ove sezone prinudno nastupa u hali „Aleksandar Nikolić“ nema većih izostanaka.

(Telegraf.rs)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs