ALERGIJE – kako ih prepoznati?

od strane | nov 30, 2022 | Zdravlje | 0 Komentara

Alergije – bolest savremenog doba. Vjerojatno znate gomilu ljudi iz vaše okoline koji boluju od neke alergije, bilo da je to: alergija na grinje, alergija na hranu, alergija na ambroziju, atopijski dermatitis kod odraslih, atopijski dermatitis kod dece…

Nažalost, svakim danom alergije su u porastu. U vremenu u kojem živimo možemo se zapitati samo jedno – kako ih sprečiti i kako izgleda lečenje alergije?

Inhalacijski alergeni

Suzenje očiju, svrbež u nos, kijanje koje ne prestaje – sve su to znakovi alergije uzrokovane inhalacionim alergenima. Naime, usled povećane koncentracije alergena u zraku i zagađenog životne sredine dolazi do razvoja simptoma. Kako bi mogli pomoći, treba znati koji je alergen okidač. Nakon što znamo uzrok, možemo pratiti alergijski kalendar, poznat i kao peludni kalendar, koji pomaže u određivanju dinamike pojave peludi u zraku i na vreme deluje kako simptomi alergije ne bi buknuli.

Proces lečenja prati pulmolog, a svakako se preporuča napraviti i spirometriju.

Alergija na ambroziju

Sigurno ste nebrojeno puta čuli da je neko alergičan na ambroziju. Možda ste taj neko upravo Vi!

Oko 15 posto stanovništva Hrvatske bori se s alergijom na ambroziju. Ta brojka u stalnom porastu. Najčešći simptomi su svrbež i curenje nosa, nadraženost grla, osip na koži, umor, crvenilo i curenje očiju. Kako bi se olakšali simptomi, poželjno je izbegavati boravak u prirodi kada je u vazduhu povećana koncentracija peludi. Uz to, obratite pažnju na vaše kućne ljubimce – oni mogu biti prenosnik alergena. Potrebno je provjetravati prostorije u kojima boravite i svakako pratite alergijski kalendar.

Liječenje alergija

Za lečenje alergije preporučuje se kombinacija preventivnih mera, antihistaminika i kortikosteroida propisanih od strane lekara. Edukacija o alergijama i upoznatost s mjerama samopomoći dobar je početak u uspješnom liječenju alergije. Za efikasno lečenje alergije potrebno je prethodno napraviti testiranje na alergije, a potom postupati po preporukama lekara i u skladu sa terapijom koju je propisao.