Da li imate visok krvni pritisak? Ove namirnice mogu pomoći!

od strane | feb 16, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Visok krvni pritisak je uobičajena i nimalo bezopasna hronična bolest koju mnogi nazivaju „tihi ubica”. U velikom broju slučajeva otkriva se kada je već došlo do oštećenja vitalnih organa. Pored lekova, postoji niz namirnica koje vam mogu pomoći da vratite krvni pritisak u normalu. Šta je tačno hipertenzija?

Visok krvni pritisak je onaj čije su vrednosti veće od 140/90 mmHg. USrbiji se svaka treća odrasla osoba suoči sa dijagnozom hipertenzije. Brojke su zastrašujuće – 2020. godine uzrok 40 odsto smrti bile su kardiovaskularne bolesti, za koje je u velikoj meri odgovorna hipertenzija.

Vrednosti krvnog pritiska rastu sa godinama, a na njih mogu uticati fizička aktivnost, emocionalno stanje, bolesti… Da ne bi došlo do puzanja hipertenzije, preporučuje se redovno merenje krvnog pritiska, u ordinaciji ili kod lekara. udobnost sopstvenog doma uz pomoć digitalnog merača krvnog pritiska. Tokom merenja, važno je da ostanete mirni, sedite u udobnom položaju sa leđima uz naslon i rukom na naslonu, u nivou srca. Hrana za snižavanje krvnog pritiska

Ključ za kontrolu hipertenzije leži u pravilnoj ishrani. Kada je u pitanju visok krvni pritisak, smernice za ishranu u literaturi se nazivaju „DASH-dijeta“. Dijeta se zasniva na hrani sa niskim sadržajem masti, voću i povrću i plavoj ribi. Treba ograničiti hranu poput crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda, kao i alkohol, šećer i so.

Hipertenzija je stanje u kojem blagotvorno deluje hrana bogata kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. Kalijum pomaže u izlučivanju natrijuma iz tela. Najbolji izvori su: banane, pomorandže, paradajz, tikvice i avokado, a dnevna količina koju odrasla osoba treba da konzumira je 4,7 grama. Kalcijum nalazimo u semenkama, lisnatom povrću, pasulju i svežem siru, a magnezijum u orasima, algama i mahunarkama.

Od ostalih namirnica posebno se preporučuje konzumacija namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, tamne čokolade, maslinovog i lanenog ulja.