Ekscizija mladeža – zašto i kada se odlučiti za eksciziju mladeža?

od strane | jun 2, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Ekscizija mladeža je postupak uklanjanja mladeža sa kože. Mladeži su veoma česti i obično bezopasni, ali u nekim slučajevima mogu biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Postupak ekscizije se često radi iz medicinskih razloga, kao što su promene u izgledu i strukturi mladeža, sumnja na melanom, ali se može obaviti i iz kozmetičkih ili praktičnih razloga. Melanom je ozbiljna bolest koja se može lečiti ako se na vreme otkrije, pa je važno da se mladeži redovno pregledaju i ako se uoče promene veličine, oblika ili boje, uklanjaju se.
Postupak se obično izvodi u dermatološkoj ordinaciji, uz upotrebu lokalne anestezije. Dermatolog će prvo pregledati mladež i proceniti rizik od melanoma ili drugih problema. Kada se mladež ukloni, dermatolog će poslati tkivo na histopatološku analizu kako bi se utvrdila tačna dijagnoza. Ako se utvrdi da je mladež benigna, obično nisu potrebne dodatne procedure. Ukoliko se utvrdi da je u pitanju melanom, dermatolog će preporučiti dalje lečenje.

Oporavak od ekscizije mladeža

Za samu eksciziju, dermatolog će koristiti skalpel da ukloni mladež sa kože. Nakon uklanjanja mladeža, dermatolog obično zatvara ranu šavovima. Pacijenti treba da poštuju uputstva dermatologa za negu rana posle procedure kako bi sprečili infekciju i obezbedili brzo zarastanje.
Nakon procedure, pacijenti mogu osetiti blagu nelagodnost, osećaj zatezanja u predelu uklonjenog mladeža. Ovi simptomi obično traju nekoliko dana, a pacijenti treba da se konsultuju sa dermatologom ako se simptomi pogoršaju ili potraju nakon nekoliko dana. Posledice ekscizije
U retkim slučajevima, ekscizija mladeža može dovesti do komplikacija kao što su infekcija, krvarenje ili ožiljci. Nakon ekscizije, pacijenti dolaze svaka 3-4 dana na previjanje rane kako bi dermatolog na vreme primetio promene u predelu rane.
Ako sumnjate na mladež ili druge lezije na koži, obratite se svom dermatologu za savet i pregled.