HPV – šta svaka žena treba da zna

od strane | mar 15, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Rak grlića materice je četvrti najčešći rak koji pogađa žene. Za nastanak karcinoma grlića materice najviše je odgovoran HPV virus – u 95% slučajeva, od čega su tipovi 16 i 18 odgovorni za 50% slučajeva. Žene zaražene HPV-om imaju šest puta veću šansu da razviju rak grlića materice nego žene koje nisu zaražene. U većini slučajeva, HPV virus se prenosi seksualnim putem tokom odnosa. Rak grlića materice se može izlečiti ako se otkrije u dovoljno ranoj fazi.

Prevencija raka grlića materice

Prevencija HPV infekcije može se podeliti na tri nivoa: primarni, sekundarni i tercijarni. Primarna prevencija se odnosi na djevojčice od 9 do 14 godina i uključuje vakcinaciju – u Hrvatskoj se vakcinacija provodi vakcinom Gardasil 9. Osim vakcinacije, mladima je potrebno ponuditi zdravstveno obrazovanje kroz koje se edukuju o odgovornom seksualnom odnosu. ponašanje.
Sekundarna prevencija obuhvata žene celokupne populacije od 30. godine i žene inficirane HPV-om od 25. godine. U okviru sekundarne prevencije sprovode se redovni ginekološki pregledi i pretrage, a neophodna terapija se sprovodi na vreme.
Tercijarna prevencija se odnosi na sve žene kojima je potrebno lečenje invazivnog karcinoma izazvanog promenama izazvanim HPV virusima.

HPV – faktori rizika

Oslabljen imuni sistem otežava uklanjanje infekcije koja je ušla mikroabrazijama izazvanim tokom polnog odnosa, a veća je i verovatnoća pojave simptoma HPV infekcije (anogenitalnih bradavica). Ljudima koji su zaraženi HPV-om preporučuje se prestanak pušenja i konzumacije alkohola, kao i zdrava ishrana u kombinaciji sa redovnim vežbama i boravkom u prirodi. Naravno, preporučuje se i upotreba zaštite tokom polnog odnosa, ali uz napomenu da kondomi nisu uvek potpuno efikasni jer infekcija može da „uđe” u tkivo kroz delove koji nisu prekriveni kondomom.
Redovni lekarski pregledi su najvažnije preventivno sredstvo u borbi protiv promena izazvanih HPV infekcijama.