MISLITE DA JE ČAJ OD NANE ZA STOMAK? Niste znali da on može potpuno da vam preporodi organizam i ojača imunitet (RECEPT)

od strane | sep 23, 2022 | Zdravlje | 0 Komentara

Ako ste mislili da je čaj od nane samo dobar za stomak, grdno ste se prevalili. Možda niste znali, ali čaj od mente, kako ga inače zovu, može potpuno da vam preporodi organizam.

Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik u borbi protiv letnjih vrelina, pa i zimskog minusa. Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvežava i jača želudac i creva, naglašava bečki lekar Hademar Bankhofer. Istovremeno, eterično ulje i mentol iz nane rashlađuju i efikasno sprečavaju razvoj štetnih bakterija u crevima.

Da bi čaj bio prijatno aromatičan, važno je da se prilikom pripreme ublaži njegov gorak ukus.

KAKO SE PRAVILNO SPREMA ČAJ OD NANE

  • Zato listove nane prvo treba staviti u odgovarajuću posudu, preliti ključalom vodom (za mentu je važno da se zna da se nikada ne kuva, jer gubi dragocena svojstva) i nakon 20 sekundi tu vodu prosuti.
  • Potom se listovi preliju novom ključalom vodom. Ovako pripremljen čaj neće imati gorak ukus, a može da se zasladi i sa malo meda.

Ovaj napitak preporučuje se i onima koji žele da sačuvaju vitku liniju. Miris nane naime suzbija apetit, pa samim tim sprečava gomilanje suvišnih kilograma, pokazala su istraživanja na Univerzitetu u Virdžiniji.

Ako se udiše, miris mente koja ukrašava neki kolač, ili se drži bočica ulja od nane na stolu prilikom obroka, želja za hranom će biti smanjena.