Perut – uzroci i lečenje

od strane | jan 27, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Perut je često uzrokovana upotrebom šampona koji sadrže natrijum lauril, koji narušava kožnu barijeru uklanjanjem ulja sa zaštitnog lipidnog sloja. Kada uz perut počnu da se pojavljuju i crvene mrlje, moguće je da je u pitanju seboroični dermatitis i potrebno je zakazati pregled kod dermatologa.

Šta je umerena perut?

Umerena perut je žuto-sive boje i ne lepi se za kožu glave. Iako uzrok peruti nije u potpunosti poznat, veruje se da je to kombinacija ekoloških i genetskih faktora, hormonske neravnoteže, neuravnotežene ishrane i stresa. Pored navedenih faktora, nova istraživanja ukazuju na mikroorganizme iz roda Malassezia kao jednog od glavnih uzročnika peruti. Količina peruti može biti izazvana umorom, stresom, zagađenjem i niskim temperaturama, a najčešće se javlja na koži glave i ispada pri češljanju.

Seboreičnog dermatitisa

Kada se pojavi perut žućkaste boje i lepi se za kožu glave, to može biti seboroični dermatitis. Seboroični dermatitis je zapaljensko oboljenje kože glave i drugih delova tela koje pored masne peruti može izazvati i svrab. U težim slučajevima, seboroični dermatitis može izazvati pojavu crvenih mrlja na skalpu koje se mogu proširiti na kožu čela, slepoočnica i vrata. U određenim slučajevima mogu se pojaviti i manje crvene mrlje ispunjene gnojem.

Kako se osloboditi peruti?

Iako nije moguće potpuno izlečiti perut, može se kontrolisati korišćenjem određenih terapija. U slučajevima kada se javlja samo umerena perut, može se kontrolisati korišćenjem specijalnih šampona koji ne isušuju kožu glave. Ljudima sa umerenom peruti ili seboroičnim dermatitisom preporučuje se izbegavanje upotrebe agresivnih šampona i gelova za tuširanje, ali i korišćenje različitih prirodnih preparata za ispiranje vlasišta, poput jabukovog sirćeta ili ulja čajevca. Iako mnogi preporučuju upotrebu prirodnih preparata, oni često dovode do iritacije osetljivog vlasišta i pogoršanja drugih simptoma.