POST COVID-19 SIMPTOMI: KOEGISTIRANJE SA POSLEDICAMA INFEKCIJE

od strane | mar 15, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Preboleli ste koronu, ali i dalje osećate simptome? Najverovatnije doživljavate ono što nazivamo post covid simptomi. Ne brinite, post-kovid simptomi nisu neuobičajeni za ljude koji su preboleli infekciju korona virusom, a evo kako da se nosite sa njima… Posledice infekcije korona virusom


Infekcija korona virusom nije bezopasna i sa sobom može doneti veliki broj posledica. Detaljnije, reč je o nešto više od 200 različitih tegoba na koje se žale ljudi koji su se oporavili od infekcije korona virusom. Ove pritužbe bismo mogli nabrajati u nedogled, pa ćemo izdvojiti samo neke od njih. Otežano disanje, gubitak kose, brzi zamor usled svakodnevnih aktivnosti, emocionalne posledice, stvaranje krvnih ugrušaka i loše varenje zauzimaju tako visoko mesto na listi.
Post-kovid simptomi ukazuju na post-kovid sindrom, a javljaju se u rasponu od 40 do 90 odsto pacijenata. Veoma su individualne prirode i intenziteta. Mogu se pojaviti i kod dece, ali po pravilu nisu jako izražene i/ili intenzivne. Simptomi posle covid-19: saveti za lečenje


Uprkos činjenici da su opcije lečenja još uvek nedovoljno istražene i da ne postoji tačna formula na koju se može osloniti u procesu lečenja, postoje saveti koje treba slediti ako imate simptome post-kovida i njihove posledice.
Post covid simptomi nisu nešto što treba potceniti. Shvatite ih ozbiljno i prilagodite svoje svakodnevno funkcionisanje post covid sindromu. Počnite postepeno sa poslovnim i privatnim obavezama i fizičkim aktivnostima. Slušajte svoje telo i vodite računa o njemu. Dopunite iscrpljene zalihe vitamina, minerala i izgubljenu mišićnu masu. Vodite računa o uravnoteženoj ishrani, praćenoj pravilnom hidratacijom, kao i dijetetskim suplementima.
Mediteranska dijeta, bogata visokokvalitetnim proteinima, ekstra djevičanskim maslinovim uljem i kvalitetnim voćem i povrćem, najbolje će vam pomoći u oporavku. Za tečnosti pijte dovoljno vode, nezaslađenih čajeva i supe, koje mogu biti odlično osveženje u trenucima bolesti i na putu oporavka.