Rozacea – preporuke za smanjenje simptoma

od strane | mar 15, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Rozacea može biti nasledna hronična inflamatorna bolest čiji je životni vek uglavnom nepredvidiv i razni faktori životne sredine dovode do pogoršanja.
Kod pacijenata simptomi rozacee se javljaju u tri stepena prema težini, a ako se ne leče na vreme, mogu da se pogoršaju i postanu trajni.

Simptomi rozacee

Simptomi rozacee se najčešće javljaju posle tridesete godine, ali se mogu javiti i u adolescenciji. Rozacea generalno najčešće pogađa žene, dok najteži oblik rozacee pogađa muškarce.
Crvenilo lica je najčešći i najlakši simptom koji se javlja na centralnom delu lica. Uz crvenilo mogu se pojaviti i vidljive kapilare na nosu i obrazima. U srednje teškom stadijumu bolesti nastaju otečene, crvene kvržice ili bubuljice koje podsećaju na akne, zbog čega se rozacea naziva i aknama odraslih. Kada su ove grudvice ispunjene gnojem, zovu se pustule. Zadebljanje kože je simptom koji se javlja u trećoj, najtežoj fazi rozacee. Koža je zadebljana usled upale vezivnog tkiva kože i to se najčešće javlja na nosu i uglavnom se javlja kod muškaraca, a tada govorimo o lukovičastom nosu ili tzv. rinofima.

Kako smanjiti simptome rozacee?

Važno je pravovremeno postaviti dijagnozu i utvrditi težinu simptoma kako bi se mogla započeti adekvatna terapija.
Pacijentima se preporučuje da izbegavaju konzumaciju namirnica koje često dovode do razvoja ili pogoršanja simptoma, kao što su mlečni proizvodi, šećer, jako začinjena hrana, određeni dijetetski suplementi, dimljeni i suvomesnati proizvodi.
Osim hrane, pacijenti treba da paze i na druge navike kao što su konzumiranje alkohola i pušenje koje dovode do oštećenja kože i treba da koriste neutralne proizvode za negu kože.
Tokom tretmana, važno je zaštititi kožu od sunca korišćenjem SPF 50 zaštite. Izlaganje UV zracima smanjuje elastičnost kože i uništava kolagen, što otežava koži da se bori protiv simptoma rozacee.