in

ŽIVOTNA PRIČA OLIVERA DRAGOJEVIĆA Od molera do romantičnog pevača sa Balkana

Kad sam bio mali, bio sam siromašan, a sa mnom u školu je išao sin mesara. Jedna cura Hajdi zaljubila se u njega jer joj je donosio šnicle. Zato sam hteo da budem mesar, da joj i ja donesem barem punjene paprike – rekao je svojevremno

Oliver Dragojević

Olivera Dragojević je danas napunio 70 godina i njegova životna priča je veoma uzbudljiva. Radnu karijeru počeo je kao moler dok je pomagao stricu.

Oliver se rodio u Splitu 7. decembra 1947. godine, a detinjstvo je proveo u Veloj Luci na Korčuli. Muzičar se u muziku zaljubio još kao dete kad mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. Ipak, nije oduvek maštao da će postati pevač.

– Kad sam bio mali, bio sam siromašan, a sa mnom u školu je išao sin mesara. Jedna cura Hajdi zaljubila se u njega jer joj je donosio šnicle. Zato sam hteo da budem mesar, da joj i ja donesem barem punjene paprike – rekao je za „Jutarnji list“ svojevremno.

Prvi nastup imao je na Splitskom festivalu sa 14 godina s pesmicom “Baloni“, a dve godine kasnije počeo je profesionalno da se bavi muzikom kao pevač i klavijaturista splitske grupe “Batali“.

Nedavno je otkrio i kako je dobio ime.

Oliver Dragojević

– Moja mama je poznavala ljude koji su se bavili čitanjem i pisanjem, pa ih je pitala za savet. Za pokojnog brata su rekli da se zove Aljoša. Rekli su – neka se zove Aljoša i to je za Istok i ako ostanu Rusi, a u slučaju da dođe do sr**a, daj drugom sinu zapadno ime, pa sam ja dobio – Oliver. Tako smo dobijali imena u doba Hladnog rata – objasnio je on.

Kao mlad radio je i kao moler, kao ispomoć stricu, ali posao mu je bio fizički zahtevan pa je od njega brzo odustao.

Uprkos slavi koju je vrlo brzo stekao svojim hitovima, Oliver je uvek živeo skromno, u svojoj kućici uz more, daleko od glamura.

Nedavno je saznao da boluje od raka pluća.

Oliver Dragojević na vreme se obratio lekarima, a čim mu je ustanovljen tumor krenuo je sa hemoterapijom, koju za sada dobro podnosi. Oliver prvi put za srpske medije priča o svojoj bolesti i otkriva kako provodi dane.

Oliver Dragojević

– Ležim, gledam televiziju, tako sada izgledaju moji dani. Dobro sam, idem dalje. Moram da guram. Videćemo da li će sve biti u redu posle ove druge ture hemoterapije. Sve je još jako neizvesno i ne zna se šta će biti – kaže za „Blic“ pevač.

Kada se obratio lekarima za pomoć, Oliver je bio podvrgnut raznim ispitivanjima nakon čega su ustanovili da ima tumor. Na pitanje da li se uplašio kada mu je saopštena dijagnoza, pevač kaže:

– Dobro mi protiče hemoterapija, ne pada mi teško. Kao svi ljudi, energija mi je normalna, nisam lud da se uplašim. Bolest je bolest, svako pati na svoj način i bori se da istraje u svojim nadama da izgura dalje.

Dragojević vreme provodi uglavnom sa suprugom Vesnom u njihovom porodičnom domu, a problem mu zadaje to što je javnost zainteresovana za njegovo zdravstveno stanje.

– Ne znam zašto javnost toliko zanima moje zdravstveno stanje. Imam neki život koji je privatan i tako želim da bude, ali to više nije privatno jer se toliko piše o mojoj bolesti. Šta će to ljudima da čitaju da sam bolestan, toliko njih ima bolesnih – rekao je pevač, a svima koji brinu za njegovo zdravlje je poručio:

– Svima zahvaljujem na brizi, ali ono što mi sada treba jeste mir.

Pored supruge Vesne, uz Olivera su i njegovi sinovi Dino, Damir i Davor, kao i snaje i petoro unučadi, a posećuju ga i prijatelji.

(Piplmetar.rs/Dnevnih.hr/Kurir/Blic)

Loading...