in

Britanski Telegraf: Šta posetiti u Beogradu za 36 sati

Često nismo svesni u kakvim lepotama živimo

Foto: Dragan Antić Piplmetar

Naša Srbija je jedna čarobna zemlja, zemlja neopisivih prirodnih lepota i područje kojim su tutnjile mnoge svetske sile ostavljajući za sobom upečatljive tragove svoje civilizacije, nama u amaneti. Dokaze čovekovog bitisanja na ovim prostorima od praistorijske, pa preko keltske, rimske, vizantijske, Nemanjićke, otomanske, pa do austrougarske epohe, nalazimo svuda. Nažalost, mi toga često nismo svesni. Zato nas na to stalno podsećaju stranici koji nam dođu u goste i oduševljeni se vrate svojoj kući prepuni utisaka. A evo kakav plan obilaska Beograda u 36 sati svojim čitaocima predlaže britanski Telegraf.

Gde odsesti u Beogradu?

Za uštedu budžeta: Hotel Park udaljen je svega nekoliko minuta pešačenja od centra grada. Sobe hotela su čiste i udobne. Gostima su na raspolaganju teretana i sauna. Odličan izbor u ovoj kategoriji je i hotel Crystal. Sobe su prostrane, a hotelski bar je jako živ uoči večere.

Foto: Dragan Antić Piplmetar

Metropol Palace predstavlja odličan izbor uz pristupačne cene. Izgrađen je 1950. godine sa planom da bude Dom Centralnog komiteta Narodne omladine Jugoslavije, ali ga je Tito, nakon političkog raskida sa Staljinom, pretvorio u hotel. Potom su u njemu odsedale mnoge slavne ličnosti, poput Če Gevare, Alfreda Hičkoka ili Luisa Armstronga. Danas se može pohvaliti prekrasnim, osvetljenim enterijorom sa pogledom na Tašmajdanski park. I u njemu postoji Spa centar.

Squre Nine jedan je od najmlađih beogradskih hotela, ali je karaterističan po elegantnom enterijeru sa brojnim aukcijskim primercima nameštaja, uz dominaciju eksponata od tamnog drveta. Pogled iz prostranih soba ide ka živopisnom Studentskom trgu, a gosti mogu uživati u wellness i spa sadržajima.

Foto: Dragan Antić Piplmetar

Veče dolaska

07:00pm

Prošetajte do Trga Republike i posmatrajte mlade Beograđane koji ovde dogovaraju sastanke, po pravilu ispod spomenika kneza Mihaila, koji je u drugoj polovini 19. veka okončao tursku okupaciju Srbije. Potom pustite korak duž Strahinića Bana, ulicu među Beograđanima poznatu kao „Silikonska dolina“ zbog ljudi koji u se u njoj okupljaju i koji su dovoljno bogati da mogu da priušte „kozmetičku hirurgiju“. Svratite na koktelu u kafe bar Pastis bistro.

Dan prvi

10:00 am

Uzmite trolejbus do Muzeja istorije Jugoslavije u južnom delu grada. Posetite Kuću cveća, Titov mermerni mauzolej sa zimskom baštom i istražite fascinantnu zbirku poklona običnih Jugoslovena svom predsedniku.
Između aprila i oktobra obavezno treba obići obližnji Dvorski kompleks na Dedinju, kraljevsku rezidenciju porodice Karađorđević. Tito je ovde ukinuo monarhiju, ali se princ Aleksandar II počektom ovog veka vratio sa svojm porodicom u vilu. Obiđite vrt koji je podigao čuveni francuski arhitekta Eduard Andre, a u unutrašnjosti se divite nameštaju u stilu Luja XV.

Foto: Dragan Antić Piplmetar

12.00pm

Obiđite Hram Svetog Save, najznačajiniju versku građevinu u Srbiji, čija izgradnja još traje. Impozantna unutrašnjost od belog mermera i 4.000 tona teška kupola podižu se već 80 godina. Potrebno je još puno posla dok se unutrašnji mozaici ne završe.

13:00pm

Svratite u najstariju gradsku kafanu na ručak. Kafana „?“ je najstariji restoran u gradu iz 1823. godine. Probajte odličnu supu sa rezancima, mućkalicu i tursku kafu.

15:00pm

Posetite Kalemegdan, tvrđavu podignutu da sačuva grad od Osmanlija. A danas je tu prelep park u kome se Beograđani i turisti okupljaju kako bi uživali u fanstičnom pogledu na ušće Save u Dunav i na grad.

Foto: Dragan Antić Piplmetar

08:00pm

Uzmite taksi do Savskog pristaništa, u renoviranom magacinu iz 1920. godine sada su restorani. Posetite restoran Iguana, mesto sa čudesnim pogledom na reku Savu, gde imućniji Beograđani dolaze na intimnu večeru uz zvuke džeza. Jelovnik je bogati i sadrži uglavnom ribu i morske plodove. Probajte srpsko suvo belo vino. Dobar izbor je Tamjanika.

10:00pm

Pređite u susedni lokal Cantina de Frida, koji je pravi magnet za mlade. Šta nude: živa kubanska muzika i odličan izbor koktela.

Dan drugi

10:00am

Foto: Dragan Antić Piplmetar

Posetite Vojni muzej na Kalemegdanu. Njegova ogromna zbirka oružja sadrži eksponate od keltskog koplja pa sve do kasetnih bombi iz 1999. godine. Naročito je potresna zbirka fotografija izrađenih tokom poslednjeg višemesečnog bombardovanja grada.

11:00am

Posetite Etnografski muzej na Studentskom trgu. Tu ćete videti bogatu riznicu tradicionalnih narodnih nošnji i starinskih predmeta za opremanje enterijera, koji oslikavaju način života jedne obične Srpske porodice u 19. veku. U zgradi muzeja se za vreme okupacije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu nalazilo glavno sedište nacističke komande.

Foto: Dragan Antić Piplmetar

12:00pm

Uhvatite tramvaj do Nebojšine ulice i tu posetite Destileriju, bar u potpunosti posvećen rakiji (srpskom brendiju). Naručite turu od 5 različitih vrsta rakije, svaku u posebnoj čašici, od šljivovice do medovače. Kupite bocu ili dve i ponesite kući.

(Dragan Antić za Piplmetar)

Pročitajte i:

9 stvari koje treba posetiti u Beogradu, čak i ako živite u njemu

Loading...