in

Vrh

DA LI GLAVA KUĆE TREBA DA BUDE MUŽ ILI ŽENA? Vladeta Jerotić dao odgovor na ključno pitanje braka

Žene su odavno digle glavu s pravom, ali moraju da paze dobro. Uvek kažem – žene drage, nemojte plašiti muškarce, možda je tako patrijarhat i nastao

Vladeta Jerotić
Foto printskrin, montaža piplmetar.rs

U Srbiji se često pitamo da li glava kuće treba da bude muž i žena i da li je istina da su muškarci u porodici ti koji daju zadnju reč. Vladeta Jerotić je dao odgovor na ključno pitanje braka.

Aleksandar Gajšek je u svojoj knjizi Agape antologija 2 na Kolarcu ugostio i svog gosta profesora Jerotića, koji je održao govor na promocije ove knjige.

Tom prilikom je rekao:

Vladeta Jerotić
Foto printskrin, montaža piplmetar.rs

– Sve je složenije nego što izgleda, tako da muškarac i žena… ne znam šta će biti. Pitam pojedine episkope kako je hrišćanska crkva u celini dozvolila da maltene 2000 godina žene nisu slali ni u osnovnu školu. Pa otkud bi to Bog dao tako? Ne može to više, žene su odavno digle glavu s pravom, ali moraju da paze dobro. Uvek kažem – žene drage, nemojte plašiti muškarce, možda je tako patrijarhat i nastao.

– A šta je bilo pre patrijarhata? Nikako to da dokučim do kraja. Vrlo je verovatno da je bilo matrijarhata, kažu antropolozi, ne Jerotić. Gde? Kada? U kom obimu? Ima legenda da su muškarci silom, ratom, to oteli od žena. Ali to nije bila ta vrsta vlasti, najverovatnije, koju je posle muškarac preuzeo.

Vladeta Jerotić
Foto Politika.rs, piplmetar,rs

Dobro, mnogim ženama je to prirodno – pa neka bude on glavni, pa porodica, pa treba neko da vodi sve to. Pa što ne bi jedno i drugo vodili? Dopunjujući se. Ali voleći se pre toga. Brak ne može biti isti prvih nekol’ko godina, pa onda već imaju po 30 i više godina. Pa trebaju da pogledaju šta je bilo. Pa 40 godina, pa 50 godina.. pa 70 godina. Pa zatna svadba se proslavlja. Nisu prevarili jedno drugo 50 godina. To je fantastično, danas teško zamislivo. Čovek je inače fantastično biće. Kad je stvaralac pa ima fantaziju – milina. A kad nije stvaralac, a ima fantaziju, onda mi lečimo.

Pogledajte video:

Iz svega ovoga možemo da zaključimo da porodicu treba da vode i muškarac i žena koji se neizmerno vole i slažu.

ko vam se svidela ova anegdota o poznatima, podelite je na društvenim mrežama ili čitajte još ovde. Molimo da, ako vam se sviđa tekst, lajkujete i podelite na društvenim mrežama. Pišemo originalne priče za vas u mnogim kategorijama, ali nam ih mnogi portali uzmu i ne potpišu nasPiplmetar je mala porodična radionica vesti i zanimljivih sadržaja i posebno ih kreiramo za vas. Tebe. Živimo od vas koji čitate ono što pišemo. Ali stvarno živimo samo od toga. Hvala.

Čitajte ovde sve što smo pisali o Vladeti Jerotiću.

(Piplmetar.rs)

Loading...