Huawei više ne može da kupuje čipove kompanija Qualcomm i Intel

od strane | maj 10, 2024 | Tech | 0 Komentara

Iako Ministarstvo trgovine SAD nije konkretno imenovalo kompanije kojima ukida licence za prodaju čipova u Kini, to znači da Huawei neće moći da koristi čipove proizvođača ovih kompanija ubuduće. Novonastala situacija mogla bi da ima značajan uticaj na Huawei laptopove, budući da nedostatak Qualcomm i Intel čipova može ozbiljno da oteža njihovu proizvodnju.

Takođe, to otvara pitanje i kako će zabrana uticati da Huawei  proda nedavno najavljene MateBook X Pro laptopove sa Intel procesorima. Qualcomm, Intel i Huawei još uvek nisu kometarisali ove navode koje prenosi Reuters, a situacija je i dalje u razvoju, te se njeni detalji mogu menjati u narednim danima ili čak satima.

Reakcija kineskog ministarstva spoljnih poslova na ovo pitanje bila je jasna. Izdali su saopštenje u kojem izražavaju odlučan stav protiv preterane upotrebe razloga za ograničenje trgovine u vidu „rizika za nacionalnu bezbednost” od strane SAD u raznim situacijama i zloupotrebe kontrole izvoza kako bi suzbile kineske kompanije bez valjanog razloga.

Huawei više ne može da kupuje čipove kompanija Qualcomm i IntelShutterstock

Problemi kompanije Huawei počeli su 2019. godine kada je ovaj gigant stavljen na američku listu trgovinskih ograničenja zbog strahova u vezi sa navodnom špijunažom. Nakon toga, dobavljači delova za Huawei suočili su se sa poteškoćama u dobijanju specijalnih dozvola za izvoz, a sada su navodno te dozvole opozvane za Qualcomm i Intel. Ove dve kompanije dobile su odgovarajuće licence 2020. godine, ali izgleda da su i one sada ukinute.

Ako se ovaj izveštaj pokaže istinitim, ukidanje licenci za izvoz kompanijama Qualcomm i Intel, predstavljaće još jedan udarac za Huawei u vezi sa nabavkom ključnih komponenti za svoje proizvode i postavlja ozbiljne poteškoće kompaniji za funkcionisanje na globalnom tržištu tehnologije.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs