Svjetlana Knežević je glumica i balerina vanserijskog talenta o kojoj Gugl tako malo zna. Žena je glumca Miše Janketića, s kojim ima četvoro dece, o kojima smo već pisali. U intervjuu za Piplmetar ispričala je svoju životnu priču i otkrila šta je za nju sreća.

Kada je imala 21 godinu časopis Start opisao ju je kao „najgraciozniju sarajevsku glumicu“, čija lepota pleni. Rođena je sedmog dana juna 1950. na Marijinom dvoru u Sarajevu.

Malo je onih koji zaboravljaju čuvenu Svetlanu iz filma Grlom u jagode, a publika danas uživa gledajući je u predstavi Cigani lete u nebo Pozorišta na Terazijama.

Svjetlana Knežević

Iako je malo glumaca koji su u skladnom braku toliko dugo, brak Svjetlane Knežević i glumca Miše Janketića odoleva svim iskušenjima i izazovima. Izrodili su četvoro divne dece: dvoje glumaca (Marka Janketića i Milicu Janketić), balerinu Ivu Ćirić i policajca Radomira Janketića.

Foto: Privatna arhiva za Piplmetar
Foto: Privatna arhiva za Piplmetar

Kakvo je bilo vaše odrastanje, gde ste odrasli i koja je najlepša stvar koje se sećate iz detinjstva?

– Rođena sam na Marijinom dvoru, a moji roditelji su u to vreme učitelji, mladi i premladi (mama 21, tata 22). I kako to, nažalost, biva – razveli su se kad mi je bilo tri godine. Tata se vratio u Vojvodinu u Krajišnik kod svojih, a ja sam ostala sa mamom u Sarajevu. Sve u svemu, bila sam veselo dete. Leti bih odlazila kod tate i njegove porodice u Krajišnik. Obožavala sam svog didu Iliju. Mamina porodica je živela na Ilidži. I tamo je bilo zabavno jer su ujaci i tetke imali gomilu dece, pa je igre bilo na pretek. Najlepša stvar koje se sećam u detinjstvu je dolazak cirkusa na Marijin dvor. Čini mi se da još uvek pamtim te mirise. Klovnovi su bili junaci mog detinjstva.

Foto: Yugopapir
Foto: Yugopapir

Kako je teklo vaše školovanje i kako ste počeli da se bavite glumom budući da ste završili najpre baletsku školu?

– Deo školovanja provela sam u Lenjingradu. Igrala sam u nekoliko predstava tokom tri sezone. Zbog potrebe za mladim glumcima Sarajevo osniva Dramski studio, koji traje tri godine, a to je preteča današnje Akademije. Upisujem to i ostavljam balet. Na drugoj godini sam primljena u dramski ansambl. Snimam seriju Karađoz u Zagrebu, film Put u raj, dramu Pijetlov kljun. U Sarajevu snimam filmove Klopka za generala, Deveto čudo na istoku, nekoliko TV drama Sirano de Beržerak itd… Divno je što su mi na početku karijere partneri bili veliki glumci Ljuba Tadic, Ljubiša Samardžić, a Bekim Fehmiu bio je najveći gospodin kog sam upoznala, zatim Petar Božović. Od svakoga sam učila. Od 1972. sam član Pozorišta na Terazijama odakle i odlazim u penziju.

Kako pamtite svoj prvi izlazak na scenu i koja je vaša prva pozorišna uloga. Gledaoci vas se sećaju iz filma Put za raj, za koji je scenario pisao Krleža. Da li je taj film odredio vaš ukus u daljem biranju uloga?

Svjetlana Knežević

– Od sedme godine sam na sceni, a Sarajevo je imalo divno Pionirsko pozorište tako da je to za mene normalno stanje. Nikad nije bilo dileme čime ću se baviti. Igrala sam u svim žanrovima: komedije, drame, mjuzikli, predstave za decu. Uloge nisam birala – one su birale mene.

Mlađi gledaoci vas pamte po ulozi Svetlane u filmu Grlom u jagode. Urbana legenda kaže da se vaše oči i vaša crvena kosa ne mogu prežaliti na jugoslavenskom filmu. Da li vam je lepota pomagala ili odmagala u biranju uloga na filmu?

Svjetlana Knežević

– Moram priznati da tek sad dok gledam stare filmove i serije vidim vrlo lepu devojku. U to vreme nisam sebe tako doživljavala. pa ne znam koliko mi je to pomoglo ili odmoglo u poslu.

Kako ste se upoznali sa Mišom Janketićem? I kada ste odlučili da osnujete veliku porodicu, budući da imate četvoro dece.

Foto: Privatna arhiva za Piplmetar
Foto: Privatna arhiva za Piplmetar

– Upoznao nas je naš zajednički prijatelj Zlatan Doric. Miša priča da je na snimanju filma Horoskop rekao: „Vidite li onu malu? Kad poraste, ja ću je oženiti.“ Film su snimali na moru, ja sam imala 16 godina. Drugarica i ja smo se prijavile za statiranje da bi koji dan produžile letovanje. Posle četiri godine smo se zaista počeli družiti. Lepa priča. Što se tiče dece, ja sam bila inicijator. Da mi je Bog dao, bilo bi ih više.

Foto: Privatna arhiva za Piplmetar
Foto: Privatna arhiva za Piplmetar

I vi i Miša važite za karakterne glumce sa jakom harizmom. Koliko je bilo teško pratiti zahteve porodice i ulogu majke?

– Nije bilo lako pogotovo ne u našem društvu, ali i to je prošlo. Imam dobru osobinu da sve što je ružno zaboravim. Pamtim samo ono lepo, a deca i unuci su moje najvažnije postignuce.

Foto: Privatna arhiva za Piplmetar
Foto: Privatna arhiva za Piplmetar

Šta je za vas sreća?

– Sunčano jutro…. Smeh mojih unuka…. Uspeh moje dece…… Odlazak na more…. I to što mi se čini da sam uspela ostati normalna u ovom ludom dobu.