2nm proizvodni proces je preskup, grafičke karte i procesori će morati još da poskupe

od strane | dec 10, 2022 | Tech | 0 Komentara


2nm proizvodni proces je preskup, grafičke karte i procesori će morati još da poskupe

Tehnologija izrade čipova postaje sve naprednija i komplikovanija. Ove godine, Samsung je pokrenuo postrojenja za izradu 3nm čipova, dok je tajvanski TSMC na korak od početka 3nm proizvodnje. Sledeća godina će definitivno biti technology  3nm procesora i čipova, a uperiodu 2024 – 2025. očekuje nas prelazak i osvajanje 2nm tehnološkog procesa i otpočinjanje masovne proizvodnje.

Čipovi proizvedeni naprednijomm tehnologijom imaju bolje performanse i bolju energetsku efikasnost, ali to se ne događa bez skupo plaćene cene progresa. Najveći subject je tzv efekat “spaljivanje novca”. Za izgradnju 3nm i 2nm fabrika potrebno više od 20 milijardi američkih dolara. Za kompanije koje nemaju sopstvene proizvodne kapacitete, već isključivo dizajniraju čipove poput kompanija: Apple, Qualcomm, AMD i Nvidia, troškovi razvoja čipova će biti sve veći i veći.

Na ne tako davno održanoj IEDM konferenciji, kompanija Marvell je objavila šokantne podatke, pozivajući se na organizaciju IBS koja je analizirala visinu i rast troškova razvoja nove generacije čipova u okviru svakog tehnološkog procesa, među kojima je za osvajanje 28nm procesa bilo potrebno samo 42.8 miliona američkih dolara, za prelazak na 22nm proces je bilo potrebno 63 miliona američkih dolara, a 16nm proces zahtevao je investiciju od 89.6 miliona američkih dolara.

Od tada su troškovi razvoja svakog sledećeg procesa naglo porasli. Za 7nm trebalo je 248,6 miliona američkih dolara, 5nm zahtevao je 448,7 miliona američkih dolara, za 3nm trebalo je uložiti 581,1 milion američkih dolara, a prema najnovijoj proceni prelazak na 2nm trnazistore zahtevaće investiciju od fantastičnih 724,8 miliona američkih dolara.

Drugim rečima, ako neka kompanija želi da razvije novi procesor sa više tranzistora i boljim performansama, kao što je recimo 2nm procesor, a da pri tome ne pominjemo kako će ciklus razvoja novog dizajna trajati nekoliko godina, sama investicija koštaće skoro milijardu dolara.

 proizvodnjaprocesora.jpg

Ne računajući troškove proizvodnje, 2nm silicijumski disk još nije dostupan, ali će 3nm verzija koštati više od 20.000 američkih dolara, što predstavlja povećanje cene od 25%. Ne treba biti pametan da će 2nm silicijum glatko premašiti navedenu brojku.

Ako se ovakav pattern razvoja nastavi, možete sasvim izvesno očekivati da će 2nm procesori, grafičke karte i mobilni uređaji u budućnosti biti još skuplji, jer će cena sigurno rasti, a izlaza iz ovakve situacije jednostavno nema, niti se nazire.

Izvor: Kuai Technology

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs

2nm proizvodni proces je preskup, grafičke karte i procesori će morati još da poskupe