Ako mislite da je iPhone 14 serija telefona skupa, šta onda da kažemo za ovaj telefon?

od strane | okt 17, 2022 | Tech | 0 Komentara


17.10.2022 17: 09 |

Cell

Ako mislite da je iPhone 14 serija telefona skupa, šta onda da kažemo za ovaj telefon?

Većina korisnika iPhone telefona danas je navikla na to da plaća mnogo više nego što bi to trebalo za najnovije iPhone telefone. Bilo da je u pitanju fantastična kamera, brzi operativni sistem ili razlog da u kafiću ponosno stavite telefon na sto, manje je bitno, jer su cene ovih telefona sa svakom generacijom sve više, a taj pattern nema tendenciju zaustavljanja.

Rekli biste da 15 godina stari telefoni ne vrede baš mnogo, ali biste ozbiljno pogrešili. Fabrički zapakovan iPhone iz 2007. (iPhone 2G) godine nedavno je prodat na on-line aukciji za malo manje od 40 hiljada dolara.

Fabrički zatvorena kutija sadrži uređaj sa, za to vreme veoma velikih 8 GB skladišne memorije (treba li da vas podsetimo da iPhone 14 serija ne dolazi sa manje od 128 GB memorije), kamerom od cela 2 MP (iPhone 14 Official serija ima senzor od 48 MP) i, pazite sad – 3,5 mm konektorom za slušalice.

iPhone 2G vs iPhone 14 Pro

Izvor: Twitter – @MavTech4

Na gornjoj strani kutije odštampana je slika telefona sa tada modernim funkcijama kao što su iPod za muziku i ugrađena YouTube aplikacija. Mnoge aplikacije bez kojih danas ne možemo da zamislimo moderne telefone, kao što su Instagram i TikTok, nastale su mnogo kasnije.

Ideja mobilnog telefona sa formom i funkcionalnostima iPod touch plejera je poslala Apple na stelarni set na kojem se nalazi i danas. Upravo je originalni iPhone jedan od uređaja zbog kojih je Apple postao tehnološki gigant kakvim ga danas poznajemo. U poslednjih 15 godina, iPhone je imao veliki broj naslednika, nekih manje, a nekih više uspešnih, ali svakako upečatljivih telefona koji su obeležili ere iza nas.

Prošlost i sadašnjost – evolucija iPhone telefona

Od originalnog iPhone, Apple telefoni su prešli dug set, tako da današnji aktuelni modeli izgledaju značajno drugačije od prvog modela. Nestale su ogromne ivice oko malog ekrana od 3,5 inča, zamenjene velikim ekranom od 6,1 i 6,7 inča.

iPhone 14

Nekada sveprisutno House dugme za početnu stranicu takođe se nigde ne vidi na novim modelima – ono je sada rezervisano za Apple „budžetski“ iPhone SE.

Tamo gde je nekada bila jedna kamera, sada su najmanje dve, i to samo na zadnjoj strani. Da, tako je tinejdžeri, originalni iPhone nije imao ni selfi kameru, već ste morali da pozirate nekom dobro raspoloženom drugu ili drugarici za profilne slike.

Stari iPhone je procenjen na uređaj u „izuzetnom stanju“, prema LCG Auctions, gde se aukcija održala, sa sve fabričkim pečatom koji ima „tačne detalje šava i stepen zategnutosti“. „Potpuno nov, nikad aktiviran. Kolekcionari i investitori bi bili pod teškim pritiskom da pronađu superiorniji primer“, navodi se na sajtu.

iPhone 14 Pro

Aukcija je imala ukupno 28 ponuda, sa pobedničkom ponudom dovoljnom za kupovinu 39 iPhone 14 Official ili 25 iPhone 14 Official Max modela. Poznato je da drugi Apple originali postižu veoma visoke cene, a Apple-1 računar je nedavno prodat na aukciji za više od 500.000 funti.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs