AMD WorkerPro W66

od strane | dec 4, 2022 | Tech | 0 Komentara


AMD WorkerPro W66

Računar kao profesionalni alat, ne mora biti proivod nekog poznatog brenda. Workstation PC vrhunskih performansi i funkcija možete sami sastaviti i sklopiti. Ako ne verujete, pročitajte sledeći prilog…

Danas imamo PC računare raznoraznih namena i vrsta, toliko da se radi o potpuno različitim uređajima kako po nameni, tako i radnim karakteristikama i svakako performansama. Toliko su različiti da im čak i naziv računar, različito pristaje.

Od najjeftinijih za rad na internetu i “cloud” servisima, preko gejmerskih sa čitavom paletom pokrivanja igranja u različitim rezolucijama, agree with poslovnih, ozbiljnih rešenja gde je stabilnost i pozdanost u radu primarna karakteristika. Danas, imamo želju da prikažemo jedan takav. Periodično vas informišemo o ovom delu ponude jer smatramo da među nama ima ne tako mala grupa korinsika koja živi i radi od rada na računaru. Dakle, ne samo oni koji sklapaju i popravljaju, već i oni koji se bave izradom sadržaja, kreativom, programiranjem i ostalim poslovima koji zahtevaju ozbiljnost i preciznost u radu. Među njima svakako ne treba zanemariti veliki broj “freelancer-a”, koji sasvim pristojno zarađuju i imaju pragmatičnu logiku. Razmišljenje u jednom trenutku vas dovede agree with trenutka kada stavite prst na čelo i kažete sebi – čekaj, ovo je postao već ozbiljan posao, jednostavno moram da uložim i u adekvatnu opremu koja će se isplatiti kroz buduće projekte.

AMD_WorkerPRO_W66_Radeon_Pro_2s.jpg 

Pa to može svaki računar, pomisliće veliki deo vas. Može, ali agree with odrađenog, nivoa i trenutka. Sasvim je normalno da se naši gejming “nabudženi” sistemi, koji pršte od performansi poput sprintera na kratke staze, jer su zapravo tako građeni i podešeni, nakon što ispucaju svu snagu, obore dva, tri puta. Pa dobro šta ima veze to je skoro uobičajeno za mene tj sasvim prihvatljiv kompromis u cilju postizanja ekstremnih performansi.

E, to nije dobro za poslovni računar. Koliko se puta naš montažer uhvatio za glavu dok  je radio na montaži snimka, pa kad “nabrijan” sistem u svrhu što bržeg renderinga tokom produkcije pukne, pa još kad usled što bržeg crop/paste oslobađanja prostora na karticama krene po zlu… osećaj koji zna samo onaj ko je preživeo takvu situaciju. Naravno, imamo mi neke druge odbrambene sisteme za ovakve situacije, ali većina vas nema, pa u takvim situacijama nastaje prilično veliki challenge.

Poenta rečenog je da kako se stepen zahtevnosti posla povećava, dotičnu činjenicu shvatate na teži način. Tokom rada, takoreći u letu. Da ono sa čim trenutno radite zapravo i nije pravi alat potreban za vašu specifičnu vrstu posla. E, tada ste već dosegli onaj nivo ozbiljnosti i samosvesti, da pogledate u pravcu računara za posao.

AMD_WorkerPRO_W66_Radeon_Pro_7s.jpg 

I kada to kažemo, obično će većina vas pomisliti na neki brendirani desktop, onako konfekcijski dosadan pa još kada zavirite unutra i shvatite da nije to ništa posebno, oni malo vispreniji će reći pa i ja sam to mogao možda i bolje za isto i manje para. I zaista je tako. Možete i sami napraviti prilično ozbiljan računar za posao. Poslovna PC mašina uopšte ne mora biti dosadna, mračna i zatvorena. Dovljno je povesti računa o par vitalnih delova i zapravo možete sami da “sklopite” računar koji će u potpunosti zadovoljiti vaše radne potrebe i u smislu posla koji obavljate ali i svakodnevnih radnji koje spadaju u dnevnu rutinu, pa čak i zabavu.

Da, ako ne verujete danas ćemo vam prikazati baš jedan takav pod oznakom AMD Employee Professional W66. Jednu klasičnu destop “PC workstation” stanicu u kompaknom pakovanju.

AMD WorkerPro W66 – karakteristike

Za osnovnu platformu je izabran AMD Ryzen 9 5950X 16-jezgarni Zen 3 u kombinaciji sa X570 matičnom pločom. Po ceni i karakteristikama itekako konkurentan kako u pogledu performansi, tako i efikasnosti. 16 jezgara nudi obilje snage u “multithreading” aplikacijma sa izletom u enhance modu agree with 4.5 GHz i pri tome vrlo kontrolisanom potrošnjom i temperaturom. Veoma konkurenta platforma, čak i u odmeravanju snage sa početnim Threadripper modelima. Pri tome je kompaktnija i ponavljamo, sa vrlo visokom radnom kulturom što je od posebnog značaja za poslovnu mašinu. Zato je uvek u kontrolisanom radnom režimu posebno kada jedan ovako moćan procesor uparite sa odgovarajućim hlađenjem kao što je to u ovom slučaju NZXT Kraken 240mm AiO sistem koji se pokazao dovoljnim da ohladi 16-jezgarnog snagatora i to u kućištu manje zapremine.

AMD_WorkerPRO_W66_Radeon_Pro_3s.jpg 

Možda ne primećujete na prvu ali u pitanju je mini ITX sistem, sa ASUS ROG X570 ITX pločom i NZXT H210 kućištem. Zaista moćan procesor, morate upariti sa odgovarajućom memorijom, ne preterano brzom, ali sa dovoljno brzinske rezerve da omogući procesoru kada treba ubrzati svih 16 jezgara. Zato  se nije išlo sa ekstremno brzim DDR4 modulima i niskom latencijom, već na DDR4-3200 specifikacije koje su optimum brzine i stabilnosti, nešto što baš treba ovom tipu mašine. Dovoljno brza da ne “uguši” procesor, a sa druge strane potpuno stabilna na brzinama koje prave onu ključnu razliku u performansama ako ih poredite sa modulima koji rade na JEDEC specifikacijama. Naravno, koristili smo Kingston FURY Renegade modele i to u RGB varijanti da malo razgalimo poslovnu dušu. Kapacitet minimum 32 GB u dvokanalnoj, 2x 16 GB konfiguraciji.

 AMD_WorkerPRO_W66_Radeon_Pro_4s.jpg

Drugi deo memorijskog podsistema za skladištenje podataka je morao da bude na nivou ostatka performansi sitema, pa otuda izbor pada na Kingsto KC 3000, trenutno najbolji i najpovljniji izbor u smislu kapaciteta, cene i svakako performansi. Za početak 1 TB performansi od 7 GB/s prilikom sekvencijalnog čitanja i 5 GB/s prilikom upisa podataka će navući osmeh i najozbiljnijim poslovnim “facama”. Bitno je pomenuti da brzi SSD ima hladnjak čija je uloga da obezbedi ovako visoke perormanse tokom dužeg perioda rada. Uglavnom, dovoljno performansi da se “nahrane” sva jezgra tokom punog sprinta u zahtevnim aplikacijama. Još jedan ovakav je obavezan, ukoliko se bavite video montažom.

Sistem zahvaljući tome što vodite računa o izboru adekvatne ploče, nudi dosta brzih USB 3.2 Gen2 mahom na zadnjem ATX panelu, ali isto bi tako voleli da se našao makar jedan USB 3.2 2×2 sa transferom od 20 Gbps. Takođe vezu sa računarom obezbeđuje jedan giabitni LAN i to bi svakako trebalo da bude brže kod jedne ovakve mašine, makar 2.5 Gbps ili zašto ne 10 Gbps zbog veze sa brzim NAS uređajima. Jednostavno to je onaj deo kompromisa oko optimizacije troškova u konkretnom primeru. Zato situaciju vadi prisustvo brze Wi-Fi 6 bežične mreže.

AMD Radeon Professional W6600 – kompnenta koja donosi ključnu razliku

A, onda detalj koji pravi ključnu razliku. Invent sada je sve maltene identično nekoj dobroj gejmerskoj mašini sa onim bitnm detaljima u smislu podešavanje memorijskog podsistema koji utiče na komponentu stabilnosti i pouzdanosti. Ključna razlika koja ovom sistemu daje pridev poslovna radna stanica visokih performansi je Radeon Professional W6600 grafička karta. Zapravo je blizanac Radeon RX 6600 modelu u onom našem, gejming svetu ali dosta ozbiljnija, dovljno da živi u jednom paralelnom univerzumu gde preciznost prikaza, kvalitet, stabilnost u radu i sertifikovani drajveri znače bolju produktivnost.
 AMD_WorkerPRO_W66_Radeon_Pro_5s.jpg

Dizajnirana je da radi 24/7, a koliko je to bitan detalj možda i najbolje mogu da vam posvedoče korisnci koji su nedavno rudarili kripto valute sa klasičnim gejming modelima grafičkih karti. Koliko samo problema sa grejanjem, topljenjem konektora i zamenom ventilatora, to vam samo oni mogu posvedočiti jer obična grafička karta ni izbiliza nije napravljena da radi 24/7. Radeon Professional je tako podešen i dizajniran, njegovi radni parametri u smislu vrednosti radnog takta grafičkog procesora i potrošnje su podešeni za rad bez prestanka uz održavani optimalni nivo potrošnje energije. U skladu sa tim ide mali profil karte uz specijalni ventilator koji dovoljno hladi, ali je istovremeno potpuno bešuman u radu.

AMD_WorkerPRO_W66_Radeon_Pro_9.jpg

RadeonPro2.jpg

Nema buke i nema situacija pregrevanja i reseta GPU-a tokom rada, to je ovde nepoznanica. U srcu Radeon Professional serije je AMD Zero Day Certification Program. Većina najpopularnijih profesionalnih aplikacija je sertifikovana za rad sa najnovijim drajverima poznatim pod terminom AMD Radeon Professional Software program for Challenge. Njih odlikuje apsolutno stabilan rad uz mogućnost korisnika da uživaju u najnovijim opcijama i mogućnostima bez bojazni jesu li one testirane i sertifikovane. Dakle, onog dana kada se novi drajver pojavi – sigurnost rada svih opcija je zagarantovana. Uzgred što Radeon Professional podržava neke posebne funkcije koje obične karte ne mogu da koriste na profesionalnim palikacija. Na primer takav je slučaj sa SolidWorks aplikacijom koja ne pordržava RealView tehniku senčenja objekata u realnom vremenu sa običnim Radeon,  već samo sa Radeon Professional modelima.

 AMD_WorkerPRO_W66_Radeon_Pro_6s.jpg

Radeon Professional W6600 je baziran na RDNA2 arhitekturi i jedan je od pristupačnijih modela u svojoj seriji. Kao svoren za ovakav tip radne stanice. Raspolaže sa 4 DisplayPort 1.4 DSC porta sa 4x 5K mogućnostima prikaza. Njegov GPU broji 1792 “stream” procesora ili 28 računskih klastera. Izrađen je u 7nm tehnolgiji i troši u ekstremnim situacijama 130W. Radeon Professional softver, zapravo inteligentno upravlja opterećenjem i potrošnjom grafičkog procesora, držeći ga većinu vremena u zoni radnog optimuma.  Ima 8GB VRAM-a i 32MB ultra brze Infinity keš memorije. 

AMD WorkerPro W66 – performanse

Bila je ovo ujedno i odlična prilika da vidimo koliko su napredovale performanse u ovoj kategoriji računara i uporedimo direktno sa nekim ranijim, sličnim Radeon modelima na bazi GCN i vidimo RDNA2 arhitekturu u punom elementu. Ujedno možemo videti i kako se najjači Ryzen 9 na bazi Zen 3 arhitekture nosi sa Threadripper procesorima.

Test sistem:

 testsystemw66.jpg

Indigo Benchmark:

 

IndigoBench je zasebni benchmarking alat baziran na naprednom Indigo 4 rendering modulu, koji meri performanse modernih CPU i GPU rešenja. Korišćenjem opšte prihvaćenog industrijskog OpenCL standarda podržan je širok spektar GPU procesora: Nvidia, AMD ali i Intel rešenja.

 Indigo_performance_chart.png

Belnder 3.0  Professional Render – Study room scena

Blender take a look at se odnosi na “Clasroom” scenu koja je optimizovana za Professional Render GPU tehnologiju. Čitava scena je originalno optimizovana za brzi rendering korišćenjem CPU resursa, tako da se jasno vidi prednost korišćenja GPU hardvera.

 Blender_performance_chart.png

V-Ray

V-Ray je rendering softver, dodatak grafičkim aplikacijma u cilju postizanja boljih vizuelnih efekata i kompjuterske grafike primenjive u medijima, filmskoj, zabavnoj i gejming industriji, industrijskom dizajnu i arhitekturi. 

VRay_performance_chart.png 

Corona 1.3

Corona 1.3 je eksterni foto-realistični rendering modul koji podržava rad sa 3ds Max softverom.

Corona_performance_chart.png

SolidWorks 2018 Efficiency Test

Meri brzinu rada vašeg sistema. Jedna od ključnih oblasti na koju treba obratiti pažnju i gde počiva moguća razlika u performansama jeste GPU. Razlog za to je deo testa koji pokreće RealView funkcionalnost karakteristična za profesionalne grafičke karte i sertifikovane drajvere. Ova opcija inače ne radi na “običnim” gejming modelima. Oblasti obuhvaćene ovim testom su sledeće:

– Beginning the file [I/O]
– Power a rebuild [CPU]
– Rotate and zoom [Graphics]
– Beginning drawing [I/O w/Multi-Threading]
– Rotate and zoom [Graphics]
– Add sheet [CPU] & [Graphics]
– Add thought [CPU] & [Graphics]
– Render (parts excellent) [CPU w/Multi-Threading]

SolidWorks 2018 Graphics Efficiency:

 SolidWorks2018_Graphics_Performance.png

SolidWorks 2018 Procesor Efficiency:

 SolidWorks2018_CPU_Performance.png

SolidWorks 2018 I/O Efficiency:

 SolidWorks2018_IO_Performance.png

SolidWorks 2018 Rendering Efficiency:

 SolidWorks2018_Rendering_Performance.png

SolidWorks 2018 RealView Efficiency:

 SolidWorks2018_RealView_Performance.png

SolidWorks 2018 Simulation Efficiency:

 SolidWorks2018_Simulation_Performance.png

Kao što možemo videti iz priloženih grafikona i dobijenih rezultata, Ryzen 9 sa 16 jezgara Zen 3 generacije se uspešno nosi sa višejezgarnom Threadripper “starijom” braćom, dok Radeon Professional W6600 dominira nad starijom serijom sličnih modela. Sve to ima svoje efekte na manju potrošnju i umerenije radne temeprature uz propratni efekat boljih performansi i inicijalno niže cene koštanja konfigurisanja jednog ovakvog sistema.

AMD WorkerPro W66 – ponašanje u radu

Pored odličnih performansi, ovaj sistem se odlikuje izuzetnim ponašanjem u radu. Uporedo sa velikom snagom i brzinom proračuna, uspešno je očuvana ergonomija rada jer poznato je da slični gejming sistemi osim što emituju ogromnu količinu toplotne energije, stvorenu pri maksimalnom angažovanju CPU i GPU resursa, prati efekat velike buke, posebno rada grafičke karte. Ovde to nije slučaj jer su oba procesora adekvatno podešena i hlađena, tako da je postignut taj fini balans rada u smislu grejanja i buke rashladnog sistema. Jednostavno, kada je u pitanju profesionalna upotreba, ne sme biti kompromisa.

Uostalom pogledaj te ove grafikone i uporedite sa nekim sličnim sistemom gejming namene:

Radna frekvencija centralnog procesora:

 CPU_Frq_Average_Premiere.png

Radna temperatura centralnog procesora:

 CPU_Temp_Average_Premiere.png

Potrošnja energije centralnog procesora:

 CPU_power_Average_Premiere.png

Što se tiče ponašanja grafičke karte i grafičkog procesora, možda najbolje ilustruju sledeći “screenshot-ovi”, sa napomenom da obratite poažnju na radne parametre i karakteristike prikazane u gornjem desnom uglu:

 blenderprorender.jpg

 Solidworks_4.jpg

Čak i pri najvećem opterećenju, GPU temperatura se kreće oko 65 stepeni Celzijusa uz maksimalnu potrošnju energije od oko 100-ak vati (W).

AMD WorkerPro W66 – zaključak

AMD WorkerPro W66 je jedna dobra pokazna vežba  – šta sve možete uraditi za prilično kontrolisanu svotu novca i po daleko manjoj ceni od neke firmirane “workstation” stanice poznatog brenda, sličnih mogučnosti i nivoa performansi. Pri tome ste dobili jedan zaista vrhunski sistem, kompaknih dimenzija zepremine 27 litara, minimalističkog dizajna, ali ne dosadno neutralnog izgleda, već toliko zanimljivog da vam ulije volje kada vam posao dosadi i potakne misli na neku razonodu ili kreativnost.

 AMD_WorkerPRO_W66_Radeon_Pro_8s.jpg

Uz to je lako nadogradiv jer poseduje otvorenu arhitekturu klasičnog desktop PC-a. Istovremeno, radne odlike ovog računara vas neće dekoncentrisati bukom ili brigom oko viška toplote, čak i tokom najzahtevnijeg posla iako, ponavljamo, u ovako malom sistemu se nalaze izuzetno moćne komponente.

Tokom testova je odgovorio na svoju osnovnu misiju – stabilan rad, vrhunska softverska podrška za profesionalne aplikacije i visoka radna kultura. Svestran računar koje pokreće i brzo izvršava sve ono što možete zamisliti i što će vam ikada zatrebati, poslovno ili svakodnevno, svejedno. Brzinski je na najvišem nivou jer njegov radni opis je svakodnevni rad u zahtevnom multitasking okruženju, a profesionalna grafička karta samo podiže radni nivo na jednu klasu više od onog sa čim ste se agree with sada susretali.

AMD_WorkerPRO_W66_Radeon_Pro_3s.jpg 

Na kraju vas sigurno interesuje cena. Većinu komponenti poznajete, a možda je i trenutak kupovine najbolji zbog smene generacija i dolaska novih i osetno skupljih paltformi dok je postojeća “zrela” i oslobođena dečijih bolesti. Možda jedina nepoznanica u čitavoj jednačini WorkerPro konfiguracije je Radeon Professional W6600 grafička karta sa cenom od oko 650€. Kompletan sistem sastavljen od navedenih košta oko 2000€. Nije loše za jedan profesionalni alat koji sebi  mogu priuštiti i “freelancer-i”. Praktično cena današnjih “flegšip” telefona.

Ostaje vam još samo da nabavite dobar, profi video show sa 10-bitnim prikazom kolora, adekvatnim osežavanjem prikaza sadržaja, dodate odgovarajuće periferije i možete da uživate komforno radeći i fokusirajući se na svoj posao i rad. Budite produktivni!

______________________________________________

Prednosti:

– Vrhusnke performanse

– Profesionalna namena

– Odlična radna kultura

– Opcije nadogradnje

– Kompaktan i zanimljiv izgled

– Dovoljan broj brzih USB opcija i USB-C sa prednje strane

Nedostaci:

– Voleli bismo brzi USB 3.2 2×2 i svakako 10 GbE 

– Nefunkcionalan USB-C sa prednje strane

CENA: oko 2000€

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs