Android 14 za TV donosi funkciju slika-u-slici i smanjuje potrošnju energije

od strane | maj 17, 2024 | Tech | 0 Komentara

Google I/O 2024 doneo je novu verziju Android TV operativnog sistema, zasnovanog na Android 14 verziji. Baš kao i novi Wear OS 5 (takođe zasnovan na Android-u 14), fokus je na smanjenoj potrošnji energije.

Međutim, najinteresantnija nova karakteristika za većinu korisnika je svakako dolazak podrške za režim rada „slika u slici“ (PiP). Funkcija poznata još sa starih CRT modela, a omogućava svojevrsni oblik multitaskinga sa jednom aplikacijom koja radi na celom ekranu i jednom u malom prozoru. Funkcija će omogućiti nekoliko korisnih scenarija upotrebe:

  • Kada pratite uporedo sportske rezultate uživo ili stanje akcija na berzi
  • Kada je povezan u Smart Home sistem, prikazuje pogled iz više povezanih sigurnosnih kamera ili uređaja za monitoring bebe i to sve na jednom ekranu
  • Možete odgovarati na video i telefonske pozive ne prekidajući gledanje TV programa
  • Praćenje višestrukih fitnes podataka i istovremeno nadgledanje podataka o zdravstvenom stanju

Android 14 za TV donosi dugo očekivanu PiP funkciju

Google ističe da će režim PiP prikaza biti dostupan samo na „kvalifikovanim Android 14 TV modelima“, tako da nije najjasnije hoće li će svi televizori pravo iz pakovanja, podržati ovaj napredni režim rada. Takođe, jedno od ograničenja je da ne možete koristiti dve aplikacije istovremeno za emitovanje multimedija sadržaja.

Android 14 u verziji za TV uređaje, obećava bolje  performanse i kraće vreme pokretanja aplikacija, u nekim slučajevima imaće i do 4 sekunde brži odziv. Uređaji sa malo memorije takođe bi trebalo da donesu bolje performanse.

Nova verzija Android OS sistema za Smart TV uređaje, takođe smanjuje potrošnju energije. Režim male potrošnje energije će isključiti mrežnu vezu kada se TV ne koristi. Režim veće potrošnje energije će konstantno držati aktivnom vezu sa lokalnom mrežom i omogućiti funkcije Google Home servisa.

Idealna sredina se zove režim optimalne potrošnje. On omogućava samo vitalnim funkcijama da funkcionišu i povežu se na mrežu dok je TV isključen, uključujući Google Cast (preko Wi-Fi veze) i Google Assistant.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Nova verzija operativnog sistema uključuje i nove funkcije za podešavanje TV uređaja kao što je korekcija boje za korisnike sa nedostatkom raspoznavanja boja, poboljšane opcije teksta za korisnike sa drugim problemima vida i lakša navigacija za korisnike sa motoričkim oštećenjima.

Google je otkrio kako je Android TV OS dostigao brojku od 220 miliona aktivnih uređaja mesečno, što je 47% povećanje u poređenju sa prošlom godinom.

Konačno, Google podstiče programere da počnu sa premeštanjem svojih aplikacija sa starog Leanback UI alata na noviji Compose za TV sisteme. Još neki od zanimljivih Android 14 noviteta su što se Gemini AI koristi za generisanje opisa filmova i TV emisija koji se prikazuje na karuselu početnog ekrana i to na maternjem jeziku korisnika.

Takođe, Google prelazi sa pojedinačnih APK aplikacija na pakete više njih, što pomaže u uštedi oko 20% memorije za skladištenje podataka, a koja je inače deficitarna na ovoj vrsti uređaja, prenosi GSMarena.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs