Apple A17 Bionic: brži i štedljiviji

od strane | mar 3, 2023 | Tech | 0 Komentara

Apple ubrzava rad kako bi doneo značajno bolje izmene na iPhone 15 liniji telefona koji treba da se pojave kasnije tokom ove godine. Očekuje se izlazak najmanje četiri iPhone 15 modela i svaki od njih će koristiti “Apple Dynamic Island”, izrez na vrhu ekrana sa prednje strane. Novi telefoni će dobiti bolji Apple A17 Bionic procesor koji će se proizvoditi pomoću 3N TSMC postupka i prema preliminarnim predviđanjima treba da donese značajniji skok u performansama, ali u isto vreme da značajno produži rad baterije na uređaju.

Očekuje se da novi iPhone 15 donese pregršt ekskluzivnih funkcija i zanimljivosti. Između ostalog se pominje da će predstojeći Apple telefon imati kućište izrađeno od titanijuma, što će svakako uticati na bolju izdržljivost tokom korišćenja u težim uslovima eksploatacije.

Apple A17 Bionic je istovremeno brži i efikasnije koristi energiju

Digitimes je izneo tvrdnje da će iPhone 15 Pro linija biti izrađena oko A17 Bionic procesora koji će se proizvoditi u TSMC 3nm pogonima. Prelazak kompanije Apple na 3nm procesore za iPhone, stiže nakon tri godine pošto su po prvi put ugradili 5nm SoC čipove.

Ukoliko vam ova tema nije baš najjasnija, recimo da manji broj nanometara, označava da se radi o čipu boljih performansi i manjoj potrošnji energije, a što se odražava na duže trajanje baterije telefona. To konkretno znači da će predstojeći iPhone 15 modeli biti u najmanju ruku odlični u pogledu performansi i autonomije rada u poređenju sa postojećom iPhone generacijom koja koristi 5 nm A16 Bionic SoC.

Osim samog hardvera, Apple će izvršiti dodatnu optimizaciju softvera kako bi iz novog hardvera izvukao makimum performansi.

Apple-Bionic-A16

Osim dobrih performansi Apple intezivno radi na poboljšanju energetske efikasnosti svojih procesora. Najbolji primer jeste nova, sopstveno razvijena generacija 5G modema, koji će koristiti 4 nm proizvodni proces. Sa više ugrađenih čipova nove generacije koji troše manje energije, ukupno vreme trajanja baterije na iPhone uređaju će se osetno produžiti. Značajno je napomenuti da će novi budžet Apple model iPhone SE 4 biti prvi iPhone sa sopstveno razvijenim 5G čipom. Osim ovoga, standardni iPhone 15 će i dalje koristiti A16 Bionic čip.

U pitanju je Apple strategija kako da održi “Pro” modele aktuelnijim i poželjnijim, te ih jasno distancira u odnosu na osnovne modele. Da ne bude zabune, A16 Bionic je itekako aktuelan i moćan procesor, dovoljno brz da pokrene bilo koju aplikaciju potrebnu većini običnih korinsika. Ipak, A17 Bionic je novi flegšip i kao takav je sposoban da uradi neki zadatak bolje i brže od bilo kog drugog procesora aktuelne generacije, a to svakako ima svoju cenu.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs