Apple hoće „Made in America“ čipove za svoje uređaje

od strane | dec 7, 2022 | Tech | 0 Komentara


Apple hoće „Made in America“ čipove za svoje uređaje

Po prvi set u skoro deset godina, Apple će dobijati čipove za svoje uređaje iz Amerike, što je ključni korak ka smanjivanju zavisnosti od azijskih proizvođača. Kuk je govorio na mestu otvaranja nove fabrike kompanije TSMC u Feniksu, zajedno sa američkim predsednikom Bajdenom.

Kuk je najavio da će Apple proširiti postojeću saradnju sa tajvanskim proizvođačem, koji već pravi najveći deo njihovih čipova za iPhone, kada se fabrika otvori 2024. godine, prenosi Bloomberg.

„Kao što mnogi od vas znaju, sarađujemo sa TSMC-om na proizvodnji čipova na kojima se baziraju naši proizvodi širom sveta“, rekao je izvršni direktor kompanije Apple. „I radujemo se proširenju ovog posla u godinama koje dolaze – pošto TSMC formira nove i dublje korene u Americi.”

Kuk je dodao da će Apple čipovi koji se nalaze u većini njihovih uređaja biti napravljeni u fabrici u Feniksu. „Zahvaljujući napornom radu tolikog broja ljudi, ovi čipovi će ponosno nositi oznaku „Made in The US“,“ rekao je on.

Bajden je takođe bio entuzijastičan povodom nove fabrike u SAD: „Apple je morao da kupuje sve napredne čipove iz inostranstva, a sada će deo lanca snabdevanja kretati od kuće, što bi moglo da promeni celu igru.“

WATCH: CEO Tim Cook stated Apple will originate chips within the US for the first time in with regards to a decade, working with TSMC https://t.co/T68jCnp5k5 pic.twitter.com/KV0ilHe5jq

— Bloomberg Abilities (@technology) December 7, 2022

Još 2021. godine, TSMC je prvobitno najavio da će uložiti 12 milijardi dolara u fabriku u SAD, da bi predstavnici ove kompanije juče objavili da će povećati svoju investiciju na 40 milijardi dolara, što znači otvaranje još jednog proizvodnog dela fabrike u kojem će 3 nm čipovi krenuti u proizvodnju 2026. godine. U početku, fabrika će proizvoditi 4 nm čipove u malim količinama za Apple, da bi za dve godine postigla proizvodni proces potreban za najsavremenije čipove.

Planovi kompanije TSMC su direktna refleksija napora administracije SAD da podstakne kompanije da donesu više proizvodnje čipova u Ameriku i spreče ponavljanje poremećaja u lancu snabdevanja u poslednje dve godine koji su kompanije koštale stotine milijardi.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs