Apple M3 stiže pred kraj leta, MacBook Pro konačno dobija M2 Max

od strane | jan 4, 2023 | Tech | 0 Komentara


04.01.2023 14: 03 |

Mobile

Apple M3 stiže pred kraj leta, MacBook Pro konačno dobija M2 Max

Apple planira da tokom 2023. godine izbaci nekoliko verzija sopstveno dizajniranih procesora za prenosne i desktop Mac računare. U pitanju su procesori visokih performansi, a među njima i treća generacija M-serije, Apple M3. U pitanju je procesor koji će naslediti postojeću linijiu Apple M2 modela i prema prvim infformacijama koje stižu, predstojeći SoC čipset će se praviti u velikom broju varijanti čipsetova različite namene, od onih za najtanje i najštedljivije uređaje attain procesora koji će pokretati najbrže Apple računare.

Apple M3 će koristiti TSMC 3 nm tehnologiju

Iako vremenski okvir najave u drugoj polovini godine ne govori o konkretnom datumu, insajder @appleakation predviđa da bi baš u tom periodu tekuće godine, mogli da očekujemo izlazak poboljšanih Apple MacBook Air modela. Za sada nismo sigurni da li Apple namerava da poboljša i MacBook Pro modele sa novim M3 procesorom, a što ćemo svakako saznati tokom predstojećih meseci, izveštava wccftech.

M3 coming 2d half of of 2023

— Bob (@appleakation) December 9, 2022

Pred kraj prošle godine je javljeno kako je Apple završio proces razvoja i dizajna nove generacije M3 procesora sa specijalno dizajniranim silicijumom čiji se izlazak očekuje tokom leta ove godine. Obzirom da su postojeći MacBook Air modeli doživeli redizajn i dobili M2 procesor prošlog leta, pretpostavlja se da bi Apple mogao da organizuje sličnu manifestaciju tokom četvrtog tromesečja 2023. na kojoj bi predstavio poboljšane modele za ovu godinu. Velika verovatnoća je da bi Apple mogao iskoristiti istu šasiju u kućište aktuelnog modela, ali postoji mogućnost uvođenja veće verzije sa ekranom od 15.5 inča.

Prema pretpostavljenim planovima pomenutog insajdera, M3 procesori će stići tek nakon što Apple pusti u prodaju M2 Pro i M2 Max verzije postojeće generacije. Zbog toga smatramo da će kompanija iz Kupertina pošto prvo održava namenski Mac događaj u oktobru, pre toga predstaviti A17 Bionic, pa tek onda M3, dakle definitivno nešto kasnije tokom druge polovine godine. Oba procesora će koristiti TSMC 3 nm tehnologiju izradu tranzistora boljih performansi.  Koliko je to bolje, možda najbolju pretpostavku daje Ticket Liu, direktork kompanije TSMC koji je izjavio da će poboljšani 3 nm proces izrade tranzistora doneti 35% bolju energetsku efikasnost novoj generaciji čipova. Manja potrošnja sa druge strane, otvara druge mogućnosti poboljšanja i unapređenja performansi u vidu većeg radnog takta i sl.

macBookprosaM2ProiMaxverzijomprocesora.jpg

Foto: MacRumors

Zanimljivo je da se visoko pozicionirani predstavnik kompanije TSMC, nije dotakao priče o performansama i brzini nove generacije procesora, napominjući da će Apple prodajnu priču o predstojećim uređajima, graditi oko dužeg trajanja baterije, slično kao u slučaju A17 Bionic baziranih uređaja. U suštini to je svakako unapređenje, ali ne u kompletnom smislu što bi moglo dovesti attain toga da se veliki broj onih koji poseduju M2 SoC računare, suzdrže od prelaska i kupovine novih MacBook modela.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs