Apple navodno odbio povećanje cena kompanije TSMC, A17 Bionic pod znakom pitanja

od strane | sep 30, 2022 | Tech | 0 Komentara


Apple navodno odbio povećanje cena kompanije TSMC, A17 Bionic pod znakom pitanja

Kao što je već poznato, TSMC planira poveća cene proizvodnje čipova za svoje partnere, ali kako navodi portal Wccftech, kompanija Apple ne planira da plati povećanu cenu za sledeću generaciju svojih čipova za mobilne telefone (A17 Bionic) i ostale uređaje.

Povećanje cena

Trenutni thought kompanije TSMC je da poveća cene svoje proizvodnje čipova za 6% attain 9% tokom sledeće godine, ali kako se sada čini, Apple apsolutno ne zanima da plaća toliko više cene. Naravno, očekivano je da se uvođenjem novog proizvodnog procesa u tehnologiji od 3 nanometra poveća i cena proizvodnje, ali Apple izgleda smatra da je dovoljno veliki igrač (što jeste istina) i da potencijalno zahteva poseban tretman (na žalost po njih, u korporativnom svetu ovakvih odnosa nema, što bi oni trebalo najbolje da znaju).

čipovi

Apple rekao “ne”

Prema trenutnim informacijama, čelnici kompanije TSMC pregovarali su sa Apple o prvobitnom povećanju od 3 procenta koje bi postepeno raslo attain maksimalnih šest procenata, ali ni ovo nije odgovaralo gigantu iz Kupertina, pa su pregovori u ovom trenutku u fazi zastoja. Međutim, situacija nije jednostavna ni za TSMC jer je Apple zaslužan za otprilike 25 procenata prihoda ove kompanije, pa je tako dostizanje dogovora neophodno za obe strane.

Za sada, glasine koje su navodile kako će se M2 Pro i M2 Max čipovi proizvoditi u litografiji od 5 nanometara umesto u litografiji od 3 nanometra piju vodu jer Apple očigledno ne želi da plati ovoliko visoku cenu za izradu naprednih verzija svojih čipova za tronanometarski proizvodni proces. Trenutno je, dakle, pat pozicija između dve ogromne kompanije, a naznaka o potencijalnom razrešenju “razmirica” nema. Sa jedne strane, TSMC želi profit, sa druge strane Apple želi čipove, a svi žele da “prođu” što je bolje moguće. Nimalo laka situacija.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs