Apple prikuplja podatke o vama čak i kada u podešavanjima jasno kažete da to ne radi

od strane | nov 10, 2022 | Tech | 0 Komentara


Apple prikuplja podatke o vama čak i kada u podešavanjima jasno kažete da to ne radi

Istraživanje kompanije Mysk pokazalo je da ni Apple ne poštuje svoja podešavanja koja se odnose na prikupljanje podataka o vama. Apple je sa iOS 14.5 vrlo jasno naglasio da dolazi kraj praćenja i prikupljanja podataka o vama, uvodeći novi alat koji se zove App Monitoring Transparency, koji štiti vašu privatnost.

Međutim, prema pomenutom istraživanju, Apple se izgleda ne drži svojih obećanja, pa mnoge njihove aplikacije nastavljaju prikupljanje podataka o svojim korisnicima. U istraživanju se navodi da je App Monitoring Transparency bezbednosni dilemma, jer ne radi ono za šta se predstavlja. Oni su zabeležili slike i video snimke onoga što se dešava tokom desetominutnog korišćenja App Retailer na uređaju koji koristi iOS 14.6.

Među prikupljenim podacima se nalaze informacije o tipu uređaja, rezoluciji ekrana, instaliranim tastaturama, mrežnoj vezi i drugim identifikacionim faktorima koji se koriste za kreiranje digitalnih dosijea o korisnicima – ukratko sve što je iOS 14.5 sa App Monitoring Transparency obećao da će srediti.

Sve ovo je prikupljeno na uređaju koji je imao isključene personalizovane reklame, preporuke i deljenje podataka zarad daljeg analiziranja, navode istraživači, a prenosi Gizmodo.

Pored svega navedenog istraaživanje dodaje da Apple nastavlja da prikuplja podatke kroz druge svoje aplikacije kao što su Shares, Books, Apple Track, Apple TV i iTunes, ali ne u aplikacijama Health i Pockets, što bi bilo zabrinjavajuće.

Još uvek nije potpuno jasno da li Apple i dalje prikuplja podatke u iOS 16 koji je stigao sa iPhone 14 generacijom, ali je, prema istraživanju, ova kompanija definitivno kriva za ulivanje lažnog osećaja bezbednosti kod svojih korisnika.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs