Apple pustio u opticaj kontraverznu opciju u okviru novog softvera za iPad

od strane | okt 25, 2022 | Tech | 0 Komentara


Apple pustio u opticaj kontraverznu opciju u okviru novog softvera za iPad

Novi i ažurirani softver za iPad i “velike” Mac-ove ima za cilj istu stvar, bolje usklađivanje rada Apple uređaja sa novom generacijom iPhone modela, koji je inače, prošlog meseca dobio sopstveni paket poboljšanja za iOS 16. To znači da od sada svi imaju podršku za nove funkcije kao što su mogućnost uređivanja poruka nakon što ih pošalju, poboljšanje aplikacija: Mail i Photos, promene na zaključanom ekranu i još mnogo toga.

Da ne prođe sve glatko, potrudila se nova funkcija koja se pokazala daleko najkontroverznijom od svih koje su se desile tokom 2022. godine. Novi alat, nazvan Stage Supervisor, ima za cilj da olakša obavljanje više zadataka istovremeno i prebacivanje između različitih aplikacija – ali umesto pohvala pretrpela je ozbiljne kritike.

Većina žalbi na novu funkciju se odnosi na to kako je loše dizajnirana i zbunjujuća za upotrebu. Mnogi su se takođe žalili da im smeta to što ne radi na starijim uređajima. Kako prenosi Neutral, nakon najave na Apple WWDC događaju održanom u junu, Apple je rekao da će biti dostupan samo na iPad Pro i Air verzijama koje koriste M1 čip, a oba su nedavno puštena u prodaju.

To je izazvalo insurrection i negodovanje korisnika iPad-a koji su rekli da bi i njihovi stariji uređaji trebalo da budu u stanju da pokreću novi alat, zamerivši kompaniji iz Kupertina da nepravedno i bez ikakvog valjanog razloga uskraćuje mogućnost korišćenja ove opcije na starijim modelima.

Šef softverskog odeljenja u kompaniji Apple, Craig Federighi, objasnio je ubrzo nakon toga da je Apple otkrio kako jednostavno ne može „isporučiti potpuno iskustvo Stage Supervisor-a na slabijim sistemima“.

U septembru, Apple je obećao da će opcija biti dostupna i na starijim uređajima. Dok bi samo M1 uređaji mogli da je koriste na više ekrana, u isto vreme bi najnoviji iPad Pro imao svoju verziju.

ipad_OS16_stage_manager.jpg

Iako je to umanjilo kritike zbog kompatibilnosti, kritičari su nastavili da se žale na ovu funkciju kako  je nedovoljno razvijena i da je potreban dalji rad i usavršavanje. Korisnici su se žalili između ostalog, da ne radi kako bi trebalo i da je komplikovana i teška za korišćenje.

Zato je proizvođač prolongirao izlazak iPadOS 16 u odnosu na uobičajeni datum objavljivanja tokom septembra enact oktobra, očigledno u pokušaju da popravi funkciju Stage Supervisor pre zvaničnog puštanja u opticaj.

Apple je takođe predstavio Stage Supervisor na novoj verziji MacOS Ventura, i pri tom prošao bez sličnih kritika na račun dizajna, performansi i kompatibilnosti.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs