Apple smanjio proizvodnju iPhone 14 Plus modela zbog neočekivano slabog interesovanja kupaca

od strane | okt 19, 2022 | Tech | 0 Komentara


19.10.2022 12: 22 |

Cell

Apple smanjio proizvodnju iPhone 14 Plus modela zbog neočekivano slabog interesovanja kupaca

Apple iPhone 14 Plus je već neko vreme u prodaji. Karakterističan je po tome što je u  novoj hijerarhiji  iPhone telefona zamenio prethodni mini model sa ekranom od 5.4 inča i ponudio veći ekran od 6.7 inča. Iako prodaja ne traje dugo, Apple očigledno nije zadovoljan reakcijom tržišta.

Prema navodima portala The Recordsdata, samo pola meseca nakon što je iPhone 14 Plus pušten u prodaju, Apple je obavestio kineskog dobavljača delova da prestane sa proizvodnjom komponenti za iPhone 14 Plus model. Nije baš najjasnije da li je ovaj potez privremenog karaktera i postoje li planovi za nastavak proizvodnje u budućnosti. S obzirom na poziciju iPhone-a 14 Plus modela, čini se da je articulate negde drugde, a ne u vezi sa samim proizvodom. Poslednji izveštaji o poređenju sa istim periodom prošle godine, pokazuju da je veličina tržišta pametnih telefona smanjena za 9% u trećem tromesečju ove godine, a što navodi na pomisao da je promašena tržišna pozicija i ciljna grupa kupaca.

Trenutno teška situacija zbog globalnog rasta inflacije, zajedno sa nestabilnim makroekonomskim faktorima utiču snažno na tržišta širom sveta. Korisnici stvaraju negativnu predstavu o ekonomskoj situaciji i teškim vremenima koja predstoje, pa su u mnogim zemljama i regionima odustali od kupovine novih modela pametnih telefona. Neke institucije za istraživanje tržišta, izašle su sa procenom da će potražnja na tržištu pametnih telefona ostati slaba u narednih šest attain devet meseci, što svakako utiče i na prodaju iPhone 14 Plus modela. U stvari, prodaja iPhone-a 14 serije generalno se ne može okarakterisati kao dobra. Sa druge strane, prodaja iPhone 14 Official i iPhone 14 Official Max modela ide zadovoljavajuće, što može imati neke veze sa boljim karakteristikama i većim brojem noviteta u odnosu na prethodnu generaciju. Kupci jednostavno žele nešto novo i nešto bolje kada već daju novac.

iphone14_plus_1.jpg

Priča se da je zbog povećanja troškova u nabavci komponenti i stalno rastuće stope globalne inflacije, Apple prvobitno planirao da poveća cene iPhone 14 Official i iPhone 14 Official Max modela. Na kraju krajeva, korisnici flegšip kategorije uređaja i nisu toliko osetljivi na cene, ali Apple na kraju nije odlučio da to učini. iPhone 14 Plus ima veći ekran, poboljšanu bateriju, ugrađen sistem kamera, itd. Prema dosadašnjem iskustvu, trebalo bi da dobro odgovori na potrebe ciljne kategorije korinsika, ali iz onoga kako sada ide i trenutne situacije u vezi sa prodajom ovog modela, izgleda da je Apple-ova strategija omanula, bar kada je u pitanju ovaj telefon.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs